Kondicioni trener Zvezde: Igrači rizikuju teže povrede 1Foto: STARSPORT

Nešto slično konstatovao je profesor Vladimir Koprivica, stručnjak zadužen za zdravstveno stanje košarkaša Partizana, a odmah nakon obavljenih testiranja na kovid 19 i uvida u fizičko-kondicionu situaciju, slično stanovište imao je i Aleksandar Lukman, kondicioni trener Crvene zvezde.

Naime, posle skoro dvomesečne pauze igrači su se susreli sa problemima koje nikada ranije nisu imali u svojim karijerama. Da bi se vratili na pređašnji nivo biće im potrebno najmanje 2-3 meseca kontinuiranog rada, što implicira da nastavak prvenstva uopšte ne bi trebalo uzeti u razmatranje, iz perspektive struke.

– Aerobni kapacitet je prilično opao kod košarkaša, kolege iz struke znaju da je to jedan od većih problema jer kapacitet relativno brzo opada. Zna da opadne i po 50 odsto – zabrinut je Lukman.

Kondicioni trener Crvene zvezde, koji ima iskustvo rada i u ruskom Himkiju, naglasio je da je aerobni kapacitet (upotreba kiseonika u metaboličkim procesima, tačnije proizvodnji energije) kod košarkaša crveno-belih opao između 20 i 30 odsto, što je ozbiljan problem.

– Potrebno je 2-3 meseca da se vrate na optimalni nivo. Svi znamo da aerobni kapacitet omogućava i brži oporavak i da u dužem vremenu budu na nivou sportske forme koju košarka zahteva – poručio je kondicioni trener Zvezde.

Lukman smatra da je za povratak 20 odsto kapaciteta potrebno čak godinu dana treninga.

– Rizik od povreda je daleko veći. Većina njih neće biti na optimalnom nivou i igrači će biti u značajno većem riziku od povreda. Direktno im utičemo na zdravlje i karijeru jer niko ne zna koji tip povreda može da bude – upozorava Lukman.

Zvezda merka Dvejna Evansa

Dobar posao su u Partizanu napravili prošlog leta dovođenjem Rašona Tomasa i Vilija Mozlija iz italijanskih klubova (Dinamo Sasari i Trst). Sličnim putem mogla bi da krene i Crvena zvezda u sastavljanju tima za narednu sezonu. Prema najavama italijanskih novinara, u Zvezdi su zainteresovani za Dvejna Evansa, koji je tekuću sezonu, do prekida, proveo upravo u Sasariju. Evans je prosečno beležio 14,1 poen, uz 7,1 skok, međutim za tri je šutirao ispod 25 odsto. Evans je činio solidan centarski tandem sa Mirom Bilanom. Iako u ugovoru ima opciju na još jednu sezonu, Amerikanac još uvek nije odlučio da produži saradnju sa Sasarijem. Godišnje je u italijanskom klubu zarađivao oko 200 hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari