Kako protiv korupcije i nameštanja fudbalskih utakmica? 1Foto:Beta

O korupciji u sportu se, nažalost, sve više saznaje u poslednje vreme, a ona može imati značajan uticaj na sportske radnike i sport uopšte i onemogućiti normalnost održavanja tih manifestacija, izjavila je danas prvi zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić.

Bez obzira na oblik, uključujući i sportske manifestacije, korupcija pogađa celo društvo, i zato je potrebna kvalitetna i brza razmena informacija i koordinacija rada državnih organa, rekla je Stojšić na konferenciji o korupciji i dogovaranju rezultata fudbalskih utakmica.

Direktor policije Vladimir Rebić ocenio je da će konferencija biti svojevrstan rezime zajedničkog rada sa evropskim i institucijama Italije i Norveške, ali i da će dati impuls za otkrivanje korupcije u sportu, posebno u fudbalu. On je naveo da je tokom 2017. i 2018. godine 120 pripadnika MUP, zajedno sa evropskim partnerima, prošlo specijalističke obuke za borbu protiv korupcije i odmah su uključeni u rad policije. Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar ukazala je da veliki deo novca iz ekonomije ide u sportska takmičenja i da se treba zapitati zašto tome nije ranije posvećena veća pažnja, pogotovo kad je u pitanju nameštanje utakmica.

Ona je upozorila da je korupcija u sportu vrlo razarajuća, jer se radi o oblasti koja je jako vidljiva u javnosti, naročito fudbal, i time se urušava poverenje građana. Norčič Štamcar je rekla da efekti borbe protiv korupcije najlakše mogu da se vide u sportu, jer ga građani vole. Najbolji protivotrov za korupciju u bilo kojoj oblasti, kao i u slučaju organizovanog kriminala, jeste delotvorna primena zakona, a to podrazumeva i sprovođenje brze finansijske istrage, koja je nemoguća bez međunarodne saradnje, napomenula je ona. Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio konstatovao je da je nameštanje fudbalskih utakmica fenomen koji urušava integritet sporta, ne samo u Srbiji i regionu.

Korupcija se ne odnosi samo na klađenja, nego i na građevinsku industriju, na primer kada se odlučuje kome će biti dodeljena izgradnja nekog stadiona, objasnio je Oricio. On je kao primer naveo Italiju, gde je u nelegalnim kladionicama u istrazi u koju se uključio državni tužilac otkriveno četiri milijarde evra prometa i oduzeta imovina u zemlji i inostranstvu vredna vrednija od milijardu evra. Ti kriminalci su obrazovani na najboljim univerzitetima, koriste sofisticirane metode i najnoviju tehnologiju. Zato i organi koji se bore protiv toga moraju ići u korak sa tehnološkim razvojem, ukazao je Oricio.

Oricio je upozorio i da ni UEFA i FIFA, koje su uključene u organizaciju nekih od najvećih takmičenja i utakmica u fudbalu, nisu imune na korupciju. Profiti koji se tu vrte su veoma veliki, a to su i krivična dela koja imaju transnacionalni karakter, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari