Kontranapad i dalje neizvodljiv 1Foto: Euroleague

Jedan posed delio je košarkaše Crvene zvezde od produžetka, Lorenco Braun je prošlosezonskim saigračima ugasio nadu da uprkos brojnim slabostima, na trijumfalan način mogu proslaviti Božić.

Košem uz zvuk sirene, američki plej je Fenerbahče bogato častio (71:73) u 18. kolu Evrolige, a crveno-belima izbio argument kojim bi pokrili razne propuste tokom utakmice.

Taman kada se učinilo da je protiv Panatinaikosa ekipa pokazala napredak i sposobnost da ubrza igru, duel sa Fenerom kao da je stvari vratio na period kada je tim vodio Saša Obradović.

Zvezda je ponovo odigrala sporo, mahom bezidejno, predvidljivo, pogotovo u drugom poluvremenu, bez jasne ideje kako se brani protivnička tranzicija, odnosno dolazi do realizacije u igri na otvorenom terenu.

Poražavajući je podatak da su crveno-beli u duelu sa jednim osrednjim evroligaškim timom imali samo dva poena iz kontranapada.

Iako je Fenerbahče meč završio sa 15 izgubljenih lopti, Zvezda je postigla samo 17 poena u datom segmentu, naspram Fenerovih 28 na 18 prodatih lopti srpskog velikana.

Iako je tek nedavno preuzeo ekipu, Dejan Radonjić u kratkom vremenskom periodu ne uspeva da ubrza igru svojih izabranika.

Pet uvodnih minuta treće deonice domaćin nije ubacio ni poen, a čak ni u drugih 20 minuta kad je odlučio da rivalu suprotstavi nižu petorku sa O Brajantom, odnosno Jagodić-Kuridžom na centru, Radonjić nije dobio na bržem i jasnijem protoku lopte; naprotiv, napad je izgledao još sporije.

U rezultatski egal meču, Fenerbahče je postigao čak 50 poena mimo pozicionih napada (računajući i poene nakon ofanzivnog skoka), a Zvezda svega 26 što negde jasno oslikava razliku u ritmu, brzini i jednostavnosti.

Radonjiću je neophodan plejmejker daleko boljih organizacionih sposobnosti, sigurniji na lopti i boljeg pregleda igre.

Imali su i Volden, odnosno Kolom dobrih sekvenci, ali na evroligaškom nivou jednostavno je nedopustivo da plejmejker izgubi četiri lopte, odnosno da na prevođenju ne ume da odreaguje na udvajanje sa prvog pasa.

Neobjašnjivo je, takođe, da je Zvezda protiv Fenerbahčea u čak četiri navrata izgubila loptu na izvođenju, bilo iz čeonog ili bočnog auta.

Nesigurnost ispoljena od iskusnijih trebalo bi da zabrine Radonjića, kao i činjenica da je na 18 timskih asistencija njegov tim izgubio isto toliko lopti.

Samo u fazi tranzicije, Zvezda je primila 38 poena, što je nedopustivo u evroligaškoj konkurenciji.

Bez i ispoljenog znanja kako se pravi faul kojim se seče kontra, a da ne bude nesportski, crveno-beli su se neretko leđima okrenuti protivničkim igračima vraćali u odbranu, gotovo bez ikakvog pritiska, čašćavajući ih lakim poenima (naročito bilo vidljivo u prvom poluvremenu).

Sa oporavljenima Lojdom i Holom, odnosno Nnokom u formi i zdravim Simonovićem Zvezda bi u nastavku sezone trebalo bolje da izgleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari