Korisniji od Lojda i Voldena 1Dejan Davidovac Foto: Đorđe Kostić/STARSPORT

Mnogo toga lošeg preživeli su domaći igrači u dresu Crvene zvezde u tekućoj sezoni. U jednom trenutku postojala je mogućnost da čak budu u potpunosti marginalizovani, a njihove uloge svedene na epizodne od par minuta.

Možda bi se takav scenario i obistinio da se krajem decembra 2020. Dejan Radonjić nije vratio na Mali Kalemegdan i Dejanu Davidovcu i Ognjenu Dobriću nije dao prostora i vremena na parketu sahodno znanju, talentu i stažu provedenom u dresu Zvezde.

Upravo su njih dvojica uspeli da matiraju nezgodnu Igokeu u veoma napetom polufinalnom serijalu plej-ofa ABA lige, a posebno je 26-godišnji momak iz Zrenjanina bio dominantan u majstorici (76:53), u kojoj je nesumnjivo dokazao da kada je korišćen kako treba, ni ekipe kvaliteta Budućnosti u predstojećem finalnom serijalu ABA lige neće moći lako da zaustave njegovu nepredvidivost, urođenu lucidnost i spontanost.

Zvezda je četvrti put uzastopno tek posle trećeg meča polufinala uspela da se plasira u svoje sedmo regionalno finale. Iako je Igokea rezultatski deklasirana u poslednjoj četvrtini majstorice (ubacila samo dva poena i tako poravnala negativni rekord ABA lige) mnogi segmenti igre ostali su upitni pred finalni serijal sa Budućnosti.

Zvezda je ponovo igrala u sporom ritmu, idejno se na kraju oslanjajući na Davidovca i Dobrića (ukupno pet asistencija), uglavnom bez željenog protoka lopte i jasno osmišljene igre u tranziciji. Iako je uloga rezerviste u majstorici za njega bila jedan vid vaspitne mere od strane trenera Radonjića, Davidovac je, ispostaviće se, svaki minut proveden na parketu učinio sadržajnim.

Trener Zvezde mahom ga je u polufinalnom serijalu koristio kao krilnog centra, svestan da Dalibor Ilić i Stefan Fundić nisu preterano dobri defanzivci na perimetru. Mogao je, možda i morao, da još u Laktašima bude režiser povratka sa velike razlike, ali je zato u majstorici odigrao najkompletniji ovosezonski meč u crveno-belom dresu.

Samo u drugoj deonici dao je 12 poena (ukupno 22) zahvaljujući kojima je Zvezda povisila razliku na plus 18 (40:22). Iako zbog nešto slabijeg tela i sporijih nogu ne spada u sam krem defanzivaca, u trećem susretu do izražaja je maksimalno došla njegova anticipacija. Zbirno je „ukrao“ četri lopte, od kojih čak tri u prelomnim momentima četvrte deonice.

Prvih osam poena Zvezde iz tranzicije, takođe tek u poslednjoj četvrtini, bili su njegovih ruku delo. Domaćin je tada stekao kapitalnih 67:53 i Davidovac je polako mogao da silazi sa glavne scene ispraćen gromkim aplauzima nešto brojnije publike. P

oslovično staložen, smiren i pozitivno opušten, svaki svrsishodan protok lopte pretvarao je u poene (pretežno šutem za tri). U majstorici se najbolje videlo koliko je u današnjoj košarci važna takozvana „streč četvorka“.

Svako kašnjenje Fundića ili Ilića na ruci pri šutu, Davidovac je iskažnjavao ubačenim trojkama (4/5). Kada je trener Bajić igrao sa niskom petorkom, onda je Davidovac dugačkim startnim korakom pravio prednost u prodoru ili je mudro obavezno pomaganje na Lojdu pretvarao u lake poene.

Radonjić ga pritom u serijalu sa Igokeom gotovo uopšte nije koristio na jedinici, na kojoj može biti vrlo svrsishodan u tranziciji, niti ga je forsirao u kreaciji sa niskog posta, što su segmenti u kojima bi mogao da zablista protiv Budućnosti.

Volden upitan za Budućnost

Negde pred sam početak polufinalnog serijala sa Igokeom, Kori Volden doživeo je na treningu povredu donjeg dela leđa i tokom serije više vremena provodio kod doktora i fizioterapeuta nego sa saigračima. Volden gotovo da uopšte nije trenirao pre prve i druge utakmice i samo zahvaljujući primljenim blokadama uspevao je da odigra sva tri meča. Nažalost, na poslednjem je ponovo osetio bol na istom mestu, crveno-beli su juče imali slobodan dan, a Volden izvesno neće trenirati sve do subote kada bi trebalo da pokuša da bude u takvom stanju da se barem nađe u sastavu za prvi meč protiv Budućnosti u nedelju, 16. maja.

Vređanje trenera Dragana Bajića

Novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo tokom polufinalnog serijala. Postoji više verzija o vređanju trenera Igokee Dragana Bajića, a Danas je došao do dve: prema prvoj trener Bajić jeste bio provociran, kao i Marko Jošilo, košarkaš Igokee, koji je juniorski staž proveo u Partizanu. Druga varijanta je da je prezime trenera Bajića uzimano u šaljivom kontekstu. Dragan Bajić je posle meča čestitao Zvezdi na pobedi, ukazao na greške svoje ekipe, ali i skrenuo pažnju na nesportski ambijent. „Koristim priliku da se zahvalim i na sjajnom gostoprimstvu u Beogradu, jer Igokea u dosadašnjoj istoriji nije doživela ovakve uvrede“, završio je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari