Korona je samo jedan od problema košarkašica Radničkog sa Crvenog krsta 1Foto: KKŽ Radnički Beograd

Svoj put košarkašice Radničkog sa Crvenog krsta probijaju kroz Drugu žensku ligu, uprkos problemima kojih nije malo. Finansijska situacija je loša, klub nema sredstva za isplaćivanje igračica i stručnog štaba, sponzora je sve manje, a sada se suočavaju i sa korona virusom, koji je pogodio čitav sportski svet.

U martu ove godine proglašena je pandemija korona virusa, prvenstvo je naglo prekinuto, a čitav sportski život se na neko vreme zaustavio. Na vrata hale Radničkog postavljen je katanac koji se nije otključao sve do ukidanja vanrednog stanja.

Tokom dugačke pauze košarkašice Radničkog se nisu sastajale, ali je svaka od njih trenirala kod kuće, individualno, iščekujući da se vanredno stanje završi i da se brzo vrate u rutinu koju su imale ranije.

„S obzirom na to da godinama unazad treniramo svakodnevno, ovakav duži period bez treninga mi je bio prilično neobičan, ali pokušavala sam da i u takvim uslovima održavam kondiciju. Redovnim vežbanjem u kućnim uslovima tokom vanrednog stanja sam sebi omogućila da kasnije povratak u formu ne bude težak“, opisala je svoje vreme provedeno u karantinu Ana Jovanović, jedna od najefikasnijih košarkašica Radničkog protekle sezone.

Povratak u formu je težak nakon dugačke pauze

Ipak, pauza je uzela svoj danak i povratak u trenažni proces nije jednostavan. Treninzi su počeli odmah po okončanju vanrednog stanja, ali povratak u formu i dalje traje.

Jedan deo treninga posle vanrednog stanja održali su u hali, ali ubrzo su uvedene nove epidemiološke mere zbog kojih su treninzi prebačeni na otvoreno, gde je rizik od širenja infekcije virusom znatno manji.

Kako ističu, klub se trudi da se sve propisane mere u potpunosti ispuni, što nije jednostavno ako se uzme u obzir da je košarka timski sport sa dosta kontakta.

“Dešavalo se da zbog straha, rekla bih, pre roditelja nego njih samih, neke devojke ipak nisu dolazile na treninge. Ipak, većina njih je jedva čekala da ponovo uzme loptu u ruke. Strah od korona virusa je bio prisutan i pre zvaničnog uvođenja  vanrednog stanja, tako da smo poslednju juniorsku utakmicu odigrali sa samo devet igračica jer su se i košarkašice i roditelji plašili širenja infekcije”, priča u razgovoru za Danas Tijana Zupančić, sportska direktorka ženskog košarkaškog kluba Radnički.

Korona je samo jedan od problema košarkašica Radničkog sa Crvenog krsta 2
Foto: KKŽ Radnički Beograd

Finansijska situacija je dodatni problem

Ženski košarkaški klub Radnički iz Beograda jedan je od klubova sa najdužom istorijom u ovom sportu i nekadašnji šestostruki prvak države. Ipak, s obzirom na to da je ženska košarka u Srbiji gotovo zapostavljena, nikome neće biti lako da se izvuče iz krize izazvane korona virusom.

„Stanje u ženskoj košarci je već godinama finansijski izuzetno teško. Zbog korona virusa većina privatnika koji su ranije sponzorisali klubove više nije u stanju da pomogne, tako da bez pomoći košarkaškog saveza i države u ovoj situaciji biće teško održavati klubove“, rekla je Tijana Zupančić.

Korona je samo jedan od problema košarkašica Radničkog sa Crvenog krsta 3
Foto: KKŽ Radnički Beograd

Niko ne može da kaže kako će se odvijati sledeća sezona

Za sledeću sezonu Radnički planira da održi pripremni period kao i proteklih godina, s tim što će ovog puta svi članovi kluba u potpunosti poštovati propisane epidemiološke mere.

„Novonastala situacija utiče na ceo naš život, pa i na sledeću sezonu. Zaista nemam predstavu kako bi ona mogla da izgleda“, kaže košarkašica Ana Jovanović.

Košarkašice sa Krsta treniraće kao da liga počinje u oktobru, kao i prethodnih godina, uz nadu da neće doći do nekih nepredviđenih situacija jer je zdravlje uvek na prvom mestu.

“Ne znamo šta će se dešavati ako se neka od igračica zarazi i kako će se to rešavati, s obzirom na to da znamo da se virus lako prenosi, a da oporavak traje najmanje mesec dana. I pored svih ovih problema, ipak se izuzetno radujem početku nove sezone i nadam se najboljem. Pridržavamo se svih preporuka i sve što bude uvedeno zarad sprečavanja širenja virusa mi ćemo ispuniti. Prvenstveno želimo da sve košarkašice klubova koji se takmiče budu zdrave, a to možemo ispuniti samo poštovanjem mera. O utakmicama i prvenstvu možemo da mislimo samo ukoliko omogućimo bezbednost svih članova ekipe”, zaključila je Tijana Zupančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari