Korona kao alibi za nedostatak kvaliteta 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda i Partizan ovog leta nisu (još) ostvarili transfer visoke vrednosti nekog od svojih igrača u inostrani klub.

Iako je pandemija virusa kovid-19 uticala na pomeranja na fudbalskom tržištu, pre svega na odlaganje početka kvalifikacija za evrokupove, fudbalski menadžeri smatraju da su ipak drugi faktori uticali na nedostatak ponuda za igrače iz Humske i sa „Rajka Mitića“.

Partizan je novac koji je zimus zaradio od transfera Strahinje Pavlovića uložio u dovođenje kamerunskog štopera Makija Banjka, dok u Zvezdi ne kriju da nemaju novac za dolazak kvalitetnog napadača, na čemu insistira trener Dejan Stanković.

Crveno-beli su očekivali da će tokom jula stići ponuda za nekog od špiceva kojih žele da reše (Boaći, Pavkov, Tomane), ali interesovanje za njih ne da je bilo malo već je potpuno izostalo.

– Možda će neko da kaže da sam lud, ali tvrdim da pandemija korona virusa nema nikakav uticaj na transfere srpskih klubova. Odavde se igrači prodaju inostranstvo u nekom rasponu od dva do pet miliona evra, što su sume koje klubovi imaju da plate i koje će izdvojiti uprkos smanjenju budžeta zbog korone. Ono što sada imamo priliku da vidimo je to da se igrači samo kroz mečeve u Superligi ne mogu prodati u inostranstvo. Eventualno interesovanje inostranih klubova može da nastane tek posle dobrih partija u kvalifikacijama za evrokupove – objašnjava za Danas fudbalski menadžer Zoran Stojadinović.

Večitim rivalima će po njegovom mišljenju transfer sezona zavisiti od rezultata koje naprave u kvalifikacijama za evrokupove.

– Ako uđu u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, onda će Zvezda i Partizan kao prethodne sezone imati priliku da kroz tri meča u Beogradu promovišu igrače na kojima bi eventualno mogli da zarade. Iskreno se nadam da će uspeti da se plasiraju i pored ovog sistema od jednog meča jer im je to u ovom trenutku više nego neophodno. Ako se to ne dogodi biće u ozbiljnom kanalu i imaće sezonu u kojoj će još teže moći da zarade na prodaji igrača – tvrdi Stojadinović.

Njegov kolega Ranko Stojić smatra da je više faktora uticalo na smanjeno interesovanje inostranih klubova za srpske fudbalere.

– Realno i pandemija korona virusa, ali i slab kvalitet naše lige utiču na transfere. Ima i treći razlog koji se odnosi na pomeranje termina evropskih mečeva. Sve najjače lige su sezonu završile tek pre nekoliko dana, neki dugi tek pre 10 ili 15 dana, pa prelazni rok za njih tek sledi. Partizan je jedini vredan transfer ove godine obavio kada je Strahinja Pavlović potpisao za Monako, ali to je bilo pre pandemije, dok je situacija još uvek bila normalna, a Zvezda praktično nije uradila ništa iako je prošle jeseni igrala Ligu šampiona – priča Stojić.

Ključ problema po njegovim rečima leži u tome što se klubovi više bave time kako da što pre i što skuplje prodaju nekog igrača umesto da prvenstveno brinu o rezultatima i radu sa igračima svih uzrasta.

– Kod nas priča o transferima traje celu godinu. Istina je da mediji daju tome dozu neozbiljnosti jer ima previše priče koliko ko vredi, da li će otići, za koliko će otići, ali nije dobro ni što se uprave klubova cele godine bave najviše time umesto drugim stvarima. Imam utisak da od predsednika klubova, direktora, pa i igrača, kao da svi pričaju cele godine samo o transferima. Nedovoljno se pažnje posvećuje koliko se radi sa igračima i na koji način, kako da tim napravi progresiju… Ako se radi kvalitetno i planski, onda se mnogo lakše i ostvari dobar transfer igrača. Klubovi treba da razmišljaju da budžet prvobitno prave od novca koji zarade od UEFA za evropske mečeve, od prodaje televizijskih prava, od sponzora, pa tek onda od transfera igrača. Visoki transfer igrača doći će na kraju kao plod dobrog rada, a ne zato što ste odlučili da pošto-poto nekog prodate. Vođenje kluba ne sme da se svodi samo na prodaju igrača. Svi misle da je vođenje kluba lak posao i da svako može da ga radi. To je vrlo kompleksan proces u kojem treba mnogo znanja i iskustva – dodaje Stojić.

Jedan od problema po njegovom mišljenju leži u tome što se domaći klubovi previše oslanjaju na strane igrače umesto da stvaraju svoje.

– Mi kupujemo više neko neki zapadni klubovi koji imaju mnogo više para od nas. Mi ne kupujemo skuplje, jer naravno nemamo te pare, ali količinski dovodimo više igrača sa strane u odnosu na one koje stvaramo u klubu, a to je ne samo preskupo već i često nedovoljno isplativo. Setite se generacije Mančester junajteda koja je 1999. osvojila Ligu šampiona, pa i posle one koja je ponovila uspeh devet godina kasnije, to su 90 odsto bili igrači iz njihove škole fudbala. Zvezda na primer ima pritisak da mora da ponovi rezultate iz prošlih sezona i zato nije lako napraviti ravnotežu u davanju šanse svojim igračima i onima koji su iskusni. Taj pritisak Zvezdi dolazi prvenstveno od navijača, ali i od javnosti, pa nije lako uskladiti želje sa konkretnim akcijama, a istovremeno praviti mlade igrače – tvrdi Stojić.

Podseća i da su domaći klubovi uvek više para zarađivali na igračima koje su sami proizveli umesto na preprodaji stranaca koje dovode.

– Umar Sadik ima šansu da bude prvi stranac koji će doneti velike pare Partizanu, ali je još rano razmišljati o tome. Napravio je ozbiljnu progresiju i za to je u mnogome zaslužan Savo Milošević. Ne slažem se s onima koji misle da je tehnički limitiran, naprotiv. Ne možete imati toliki broj asistencija i golova ako nemate vrhunsku tehniku, to nije slučajnost. On ne daje samo golove već i stvara šanse. Popravio je šut i dobio na sigurnosti. Koliko će još napredovati, videćemo, ali mislim da je prerano da se priča o parama i njegovoj vrednosti jer je tek zimus otkupljen njegov ugovor od Rome. Partizan prvobitno treba da priča dokle realno može da dođe u Evropi, kako će da uspostavi sistem da i narednih godina bude redovan učesnik evrokupova, pa će tek onda doći na red i priča o prodaji Sadika i ostalih – zaključuje Stojić.

Savo da spusti loptu u priči o transferima

Trener Partizana Savo Milošević izjavio je da napadač Umar Sadik trenutno vredi 20 miliona evra, a da će u budućnosti njegova vrednost ići čak i do 50 miliona.

– Savo radi vrhunski posao. Dobro radi sa svim igračima, što se vidi i kroz rezultate na terenu. Međutim, po meni treba da spusti loptu jer nije njegovo da priča o vrednosti igrača. Ne zato što mislim da se ne razume u to, naprotiv, znam da se veoma razume, ali nije dobro za trenera da se upliće u to da li mu jedan igrač vredi više od drugog – priča Ranko Stojić.

Neizvesnost veći problem od nedostatka para

Zoran Stojadinović smatra da zbog korona virusa još uvek neće doći do nedostatka novca na svetskom fudbalskom tržištu.

– U svetskom fudbalu trenutno još uvek nema nedostatka novca, veći je problem neizvesnost, kada će se igrati, gde će se igrati… Što se para tiče, vidimo da veliki nesmetano kupuju. Njihovi budžeti se pune od televizijskih prava, sponzora, dok na nedostatku publike gube oko 10 do 15 odsto samo. Videćemo kako će oni koji prate fudbal reagovati na ovo igranje bez publike jer to dosta menja doživljaj samog sporta. Klubovima je sada više potrebna stabilnost da tačno znaju šta i kad će igrati nego bilo šta drugo. Ta neizvesnost je trenutno najveća opasnost – kaže Stojadinović.

Top 5 najskupljih igrača večitih

ZVEZDA

El Fardu Ben 3,2 miliona

Milan Rodić 3 miliona

Miloš Degenek 3 miliona

Milan Borjan 2,6 miliona

Seku Sanogo 2,5 miliona

PARTIZAN

Filip Stevanović 8 miliona

Umar Sadik 6 miliona

Bibras Natho 3 miliona

Takuma Asano 2,5 miliona

Sejduba Suma 2,3 miliona

*sume su u evrima

**izvor: transfermarkt.com

Kanga na pragu Zvezde

Gejlor Kanga bi uskoro ponovo mogao da postane igrač Crvene zvezde. Vezisti je istekao ugovor sa Spartom iz Praga, a prema pisanju Mocartsporta trenutno je u pregovorima sa upravom crveno-belih. Kanga bi na „Mitiću“ navodno zarađivao 500.000 evra po sezoni, a za potpis bi na ruke dobio 300.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari