Korona plaši više od rivala 1Rukometaši Srbije foto Peđa Milosavljević /Starsport

Kontrolne utakmice uvek pokažu kako se i šta (u)radilo na treninzima, pa su provere sa Nemačkom, 7- i 9. januara, zamišljene kao generalna proba rukometne selekcije Srbije za muško prvenstvo Evrope (13 – 30).

I trebalo bi da naslute domete „orlova“ na takmičenju u Mađarskoj i Slovačkoj, jer domaćin dvomeča puca na visok plasman na EP.

– Nadam se da ćemo ih odigrati, jer se u situaciji sa korona virusom nikad ne zna. Ove nedelje ćemo se fokusirati na fizičku pripremu, jer su pojedini igrači bili slobodni i po deset dana. Radićemo na sebi, pripremati taktiku, napad i odbranu za jakog protivnika kao što je Nemačka. To bi trebalo da bude dobra priprema za prve tri utakmice u Mađarskoj – ide po redu selektor Toni Đerona.

Uspeh u kvalifikacijama, a naročito činjenica da su u istim osvojii tri od moguća četiri boda u 120 minuta borbe sa potonjim olimpijskim prvakom Francuskom, podigao je lestvicu očekivanja od Marsenića i družine, bez obzira što imaju istu reprezentaciju i još dve ozbiljne prepreke u trci za drugu fazu šampionata.

– Kada nastupaš za Srbiju i igraš na Evropskom prvenstvu pritisak mora da postoji, ali mislim da smo uradili dobre stvari u prethodnom periodu. Imam dosta poverenja u tim i stručni štab, u način na koji su pristupali utakmicama prošle godine – ne plaši se španski stručnjak protivnika koliko pandemije i mogućih kadrovskih nevolja.

– Trenerima nije lako raditi u takvoj situaciji. Možeš da pripremaš nešto i onda jednog dana nisi u mogućnosti da računaš na dva, tri, četiri, pet, šest igrača…

Prvi rival, Ukrajina, nije iz kategorije jakih selekcija, ali nije ni mačiji kašalj.

– Ona sada ima potpuno drugačiji tim i novog trenera, a kako će kontrolne utakmice igrati tek početkom januara, trudimo se da pratimo igrače individualno i tako saznamo nešto više o njima. Svi pričaju o Hrvatskoj i Francuskoj, a ja za Ukrajinu imam veliko poštovanje. Moraćemo da damo sve od sebe da pobedimo u prvom meču i dobro počnemo takmičenje.

U drugom kolu sledi regionalni derbi sa Hrvatskom, selekcije sa boljim rejtingom od svih reprezentacija izniklih iz bivše  jugoslovenske škole rukometa.

– U fazi su podmlađivanja, ali imaju igrače kao što su Cindrić i Duvnjak, sposobne da naprave razliku u bilo kom trenutku. Imaju snažan tim i sa novim trenerom igraju malo drugačije nego ranije. Bićemo spremni i dati sto odsto protiv Hrvatske.

Na kraju dolazi Francuska, večiti favorit za medalju, mada se ne zna u kom će sastavu moći na EP, obzirom na veliki broj zaraženih reprezentativaca.

– Siguran sam da će biti potpuno drugačija utakmica od onih pre godinu dana. Imam veliko poštovanje za njih bez obzira u kom će sastavu nastupati, ipak je to olimpijskom šampion. Biće to težak i važan meč, ali sada smo skoncentrisani na Nemačku – zaključuje Đerona, kome je Rukometni savez Srbije poverio piramidalnu organizaciju nacionalnih selekcija.

Ilić: Raspored je dobar

Kapiten rukometaša Srbije Nemanja Ilić izjavio je da svi željno iščekuju početak takmičenja na predstojećem Evropskom prvenstvu.

„Takav je sport, uvek ima pritiska. Mislim da se momci dobro snalaze sa tim i da ne bi trebalo da nam predstavlja problem. Sami smo krivi za to. Ostvarujemo dobre rezultate sa ovim stručnim štabom, ljudima oko nas, Savezom, tako da idemo od utakmice do utakmice kao što smo i do sada radili i ne vidim razloga da bude problema“, rekao je Ilić.

Rivali na Evropskom prvenstvu, redom Ukrajina, Hrvatska i Francuska.

„Mislim da je raspored dobar. Ukrajina se navodi kao slabiji protivnik, ali kao što sam već rekao, na Evropskom prvenstvu nema slabih ekipa, ne treba nikog da potcenimo. Pogotovo što to je prva utakmica na takmičenju, pa će samim tim biti najteža i moramo maksimalno da uđemo u meč kako bismo mogli da očekujemo nešto. Hrvatska i Francuska igraju međusobno u prvom kolu, tako da će i ta utakmica dosta pokazati. Idemo od utakmice do utakmice, imamo šanse i želimo da pokažemo da sve ide na bolje“, zaključio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari