"Para je izvrtela gde burgija neće": Da li je igranje Dubaija u ABA ligi dugoročno održiv projekat? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ekipa iz Dubaija postaće član ABA lige na Skupštini ovog takmičenja koja se danas održava u Zagrebu.

Zajedno sa ovom ekipom, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stiže i novac za klubove deoničare, a očekuje se da će jedna od kompanija iz ove države postati i generalni sponzor takmičenja.

Poznati košarkaški novinar Aca Ostojić smatra da su pare jedini motiv da klubovi iz regiona prihvate učešće Dubaia u ABA ligi.

– Reč je isključivo o novcu, a pokazalo se da ni Evroliga nije imuna na arapske pare. Oni ne mogu da igraju u nacionalnim takmičenjima i ABA liga, kao jedina regionalna u Evropi ako ne računamo VTB u kojoj su Rusi, ispunjava sve uslove za njihov prijem. Jedina dobra stvar je to što će se ABA liga proširiti na 16 ekipa, tako da će Srbija imati još jedan klub u takmičenju. Kako će sve to funkcionisati sa odlaskom na gostovanje u Ujedinjene Arapske Emirate ostaje tek da se vidi. Ne znam koliko su para ponudili, verujem da nisu mnogo, ali s obzirom na to da daju novac verovatno će uskoro početi da postavljaju i uslove. Ne znam šta bi to moglo da bude – recimo da nekoliko godina uzastopno budu domaćini fajnal-fora, a možda i još jedan klub, već se pominje Abu Dabi. U svakom slučaju ovo je zanimljiva priča, para je izvrtela gde burgija neće – rekao je Ostojić za Danas.

Slovenački trener Zmago Sagadin, koji je jedno vreme sedeo na klupi Crvene zvezde, tvrdi da igranje Dubaija u ABA ligi nije dugoročno održiv projekat.

– Ja sam jedan od inicijatora osnivanja ABA lige i mogu da vam kažem da smo pokušavali da priključimo takmičenju ekipe koje nisu iz regiona, recimo Čehe i Mađare. To je mnogo realnije od Dubaija, ali nije uspelo. Kratkoročno, njihovo prisustvo može da donese neku korist, ali dugoročno ne verujem da to može da opstane. U pitanju je jurnjava za novcem, što nije dobro. Znam da je teško doći do para, ali to je jedina korist od priključivanje Dubajia. razumem to što Arapi pokušavaju da ulažu u sport, imamo primer sad u fudbalu, i to je legitimno. Ipak, mislim da ovaj pokušaj sa košarkaškim klubom ne ide pravim putem, jer je za njih bilo bolje da naprave nacionalno takmičenje i da na taj način krenu u razvoj. Košarka jeste drugi najpopularniji sport globalno, međutim, pretpostavljam da interesovanja publike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije veliko i da će dvorane biti prazne. Zato mi nisu jasni motivi za priključivanje ABA ligi, jer ako nema gledalaca onda to nema puno smisla – rekao je slovenački trener.

Ljuba Vidačić, bivši košarkaš Partizana i Crvene zvezde, smatra da bi novac iz Emirata mogao da donese korist klubovima iz ABA lige, ali pod uslovom da Dubai ostane član regionalnog takmičenja najmanje tri godine.

– Generalno, ja sam bio za to da imamo jaku domaću ligu, zbog registracionog pravilnika, jednakih uslova i pogotovo zbog toga što bi prisustvo Partizana i Crvene zvezde bilo mamac da se košarka razvija u drugim gradovima. Međutim, ovi koji vode naše klubove, ali i klubove iz regiona očigledno su shvatili da nema dovoljno entuzijazma i novca i da je priča o domaćoj ligi bez osnova. Izgleda da je najvažniji finansijski motiv, nastojanje da se preživi, pa ako je ponuda Dubaija takva da ispunjava te parametre onda nisam izričito protiv. Ne znam kakvi su motivi i koliko su dugo spremni da ulažu u košarku, međutim, svaki ugovor sa Dubaijem koji će trajati duže od tri godine je prihvatljiv, jer pod tim uslovima naši klubovi mogu da naprave nekakav plan – izjavio je Vidačić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari