Crvena zvezda ne mora pešaka do Berlina, ali mora da hvata poslednje vozove: I protiv Albe bez Teodosića 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Veći deo kredita u košarkaškoj Evroligi Crvena zvezda je već potrošila.

U potrazi za verovatnoćom ostanka u igri za plej-in, moraće da matira Albu u 23. kolu i da trijumfalno napusti Berlin (četvrtak, 20 časova).

Crvena zvezda je s tri pobede u poslednjih pet kola ostala u igri za plej-in.

Ipak, skor 9-13 jasno pokazuje da u preostalih 12 kola neće imati širi prostor za manevar.

Više od tri poraza do kraja ligaškog dela biće u direktnoj koliziji sa postavljenim evroligaškim ciljevima u formi plasmana u plej-of.

Poraz od Baskonije prouzrokovan povredama čak trojice „bolhendlera“ poprilično je uticao na Branka Lazića i saigrače. Baskijci su dočekani u odličnom raspoloženju, posle pobede u Milanu, međutim bez Miloša Teodosića, Nemanje Nedovića i Nikole Topića crveno-beli su zaista bili drastično oslabljeni.

Situacija uoči puta u Berlin  bila je malo bolja jer su Nedović i Teodosić, koji su propustili i meč protiv FMP u ABA ligi, počeli da treniraju, ali je ovaj drugi ipak ostao u Beogradu.

 

Izlišno je pričati o tome koliki je Teodosićev uticaj na igru crveno-belih. I u 37. godini jedan je od najboljih i najkreativnijih plejmejkera na Starom kontinentu.

Uostalom, bez njegovog prisustva, Zvezda je protiv Baskonije bila na 14 timskih asistencija, što je bilo za četiri manje u odnosu na ovosezonski prosek.

Konekcija sa centrima bila je osetno slabija i sporija, kao i kreacija igre na otvorenom terenu.

Albin tim bolji od rezultata

Gostovanje u Berlinu spada u grupu onih omiljenijih u Evroligi. Albatrosi ove sezone imaju skor 3-8 na svom terenu i jedino je Asvel lošiji.

Nažalost, Crvena zvezda je u Lionu pokazala da statističke činjenice nisu u dosluhu sa njenim ambicijama, odnosno da može da kapitulira i uprkos prosečnom kvalitetu rivala.

Alba je ove sezone jedno od neprijatnijih iznenađenja. Nemački velikan ne potpada pod klubove koji zbog evroligaških ambicija troše mnogo više nego što to zdravim finansijskim bilansom mogu da priušte.

Poznato je i da se ne libi da šansu ukaže mladim igračima i da predano radi na njihovoj afirmaciji.

U tekućoj takmičarskoj godini Italijan Mateo Spanjolo dobio je priliku da demonstrira potencijal na mestu jedinice i čini se da je iskoristio šansu.

Plejmejker koji je prošao školu Reala jedan je od malog broja igrača do 21 godine koji u Evroligi imaju konkretnu ulogu i minutažu.

Spanjolo u proseku igra gotovo 22 minuta i na učinku je od 7,3 poena i 3,5 asistencija. Zajedno sa zemljakom Gabrijeleom Proćidom čini najmlađi tandem igrača u spoljnoj liniji u evroligaškoj konkurenciji.

Alba suštinski ima bolju ekipu nego što to rezultati pokazuju.

Doduše, na poslednjih šest utakmica doživela je čak pet poraza, od kojih tri kod kuće, primivši u proseku više od 85 poena.

Zvezda će naročito pažnju morati da obrati na doskorašnjeg NBA igrača Sterlinga Brauna, koji je uz Johanesa Timana najbolji strelac ekipe.

Timan je aktuelni svetski šampion sa Nemačkom i sigurno najkompletniji igrač u centarskoj liniji, u kojoj bi veliki problem crveno-belima mogao da napravi 221 centimetar visoki Krist Kumanđe.

Njih dvojica neretko igraju zajedno što bi mogao da predstavlja i duel centara u momentima kada Zvezda bude napadala sa Mitrovićem i Bolombojem u tandemu.

Novozelanđanin Janik Vecel u veoma je dobroj formi u poslednje vreme. Takođe je igrač iz unutrašnje linije koji je najopasniji kada leđima napada koš.

S tim u vezi, Zvezda će defanzivno morati da bude veoma čvrsta i koncentrisana na zagrađivanje igrača da ne bi imala problema na skoku koji su bili evidentni u meču sa Baskonijom.

Crvena zvezda ne mora pešaka do Berlina, ali mora da hvata poslednje vozove: I protiv Albe bez Teodosića 2
Foto: David Damnjanovic/Starsport

Takođe, Amerikanci Met Tomas i Džastin Bin za tri poena šutiraju 40 odsto što je najbolji pokazatelj izbalansiranosti između linija.

Defanzivno, Alba ima mnogo problema tokom sezone i u tom pogledu crveno-beli bi morali da iskoriste sve prednosti vrlo korektnog napada, oličenog i u 82 poena po meču.

Albatrosi sa 84 primljena poena u proseku imaju jednu od najporoznijih odbrana u Evroligi. Rivalu dopuštaju čak 40 % uspešnosti u šutu sa distance i 55 % za dva poena.

Izrael Gonzales u rotaciji koristi deset igrača i važno je istaći da u smislu koncepcije pozicione igre Alba ima vrlo potentan napad sa puno kretnji bez lopte i korisnih blokada.

Zvezda defanzivno mnogo preuzima i u datom kontekstu komunikacija između igrača trebalo bi da bude sa što manje šumova.

Takođe, u napadu bi trebalo da forsira igru u „piku“ posebno jer defanzivno Alba vrlo loše brani igru dva na dva, a pritom ima i slabu realizaciju u šutu za dva poena.

U poslednja tri poraza kod kuće, ni na jednoj utakmici nije imala ni 50% uspešnosti za dva poena.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari