Dva španska tima gosti ove nedelje: Može li Crvena zvezda punim jedrima u Evroligi iz pobede u večitom derbiju? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Gotovo bez predaha i vremena za rekuperaciju, ali na krilima značajne pobede protiv Partizana u ABA ligi, Crvena zvezda večeras (20 časova) dočekuje Valensiju u 24. kolu ko[arka[ke Evrolige.

Nema delotvornijeg melema na evroligaške kikseve od radosti u večitom derbiju (88:86).

Crvena zvezda, iako je iskidala živce navijačima zbog završnice koja po toku utakmice nije smela da bude dramatična (crveno-beli imali i  21 poen prednosti), načinila je najbolju uvertiru za ono što je čeka u najelitnijem takmičenju.

Brazilsko šilo od igrača Jago dos Santos je pobedničkim košem na tri sekunde pre kraja duela s crno-belima izazvao delirijum u Beogradskoj areni i verovatno udelio svim prisutnima pozivnicu da se, koliko već večeras, vide na istom mestu.

Dva španska tima gosti ove nedelje: Može li Crvena zvezda punim jedrima u Evroligi iz pobede u večitom derbiju? 2
Foto: EPA-EFE/Manuel Bruque

Crveno-belima predstoji novo duplo kolo u toku radne nedelje. Domaćini su zatim i još jednom španskom timu – Barselona je gost u petak, 2. februara (20 časova).

Na skoru 9-13, puleni Janisa Sferopulosa deluju kao otpisani u borbi za plasman u plej-in (od sedmog do desetog mesta), međutim, reči Miloša Teodosića posle derbija pokazuju da ima spremnih i sposobnih da preuzmu uloge Prleta i Tihog iz čuvene serije „Povratak otpisanih“ i učine sve kako bi Zvezda ostala konkurentna do poslednjeg kola.

Turbulencije koje vode u ćorsokak

Večiti derbi negde je i kroki kompletne sezone Crvene zvezde.

Od rapsodije u crveno-belom u uvodnih 30 minuta, do drame u poslednjem činu koja je lako mogla da se završi tragično da Dos Santos nije obukao dres Argentinca Fakunda Kampaca iz prošle sezone i pogodio tačno u centar mete.

U grotlu Beogradske arene, Zvezda je početak poslednje deonice dočekala sa plus 19 (75:56). Izgledalo je da je savladala gradivo iz većeg dela sezone i da će biti sposobna da recept primeni do kraja utakmice.

Ipak, napadi panike nazirali su se kako je vreme prolazilo, a šut sa distance bivao sve više „strani pojam“.

Od saveznika do neprijetelja, trojke su postajale varljiva kategorija koja je lako mogla da proneveri sve ono što je dobrim učinila u prvih 30 minuta.

Zvezda je do presudnog kvartala imala devet trojki na svom saldu, vladala je situacijom na terenu i vešto kažnjavala sva loše preuzimanja Partizana, međutim kao da je u pauzi između trećeg i četvrtog čina otišla na neko žestoko piće od kojeg je posle „duplo videla“.

U poslednjih sedam minuta dala je svega 11 poena, od kojih samo dva u pozicionom napadu i isto toliko posle izgubljene lopte Alekse Avramovića.

Za tri je šutirala 20% (1/5), imala je samo tri timske asistencije naspram Partizanovih devet i čak šest izgubljenih lopti.

Bilo je i dobrih akcija, promašenih šuteva iz izgrađenih pozicija (Teodosić i Gedraitis) međutim u pozicionoj igri Zvezda je upala u „sivu zonu“ u kakvoj neretko boravi u Evroligi.

Pokušaji da se Džoel Bolomboj pronađe u reketu i time materijalizuje mis-meč pod košem Partizana bivali su neuspešni, dobrim delom jer se i Amerikanac loše postavljao, ali i zbog odlučnosti bekova da previše rizikuju.

Nedović pre svih, nikako nije uspevao da napravi prednost u igri jedan na jedan, dok je „pik“ igra zaustavljena od strane Partizana jer su crno-beli po svaku cenu želeli da onemoguće unutrašnji pas, rizikujući šut sa distance.

Defanzivno, uvukao se i crv sumnje zbog nemogućnosti da se pročita način na koji je Frenk Kaminski slao povratne pasove.

Do četvrtog kvartala, Zvezda je odlično udvajala na niskom postu, vršila konstantan pristisak na pasu, terajući bekove na „providna“ dodavanja.

U poslednjem kvartalu ulogu sekundarnog kreatora preuzeo je Kaminski i zadatak obavio na odličan način.

Partizan je uspostavio bolji balans između linija, imao željenu širinu u napadu, a Amerikanac srpskih korena svaku pogrešnu rotaciju iskažnjavao je pogođenim šutevima sa distance (18p, 2/2 za tri).

Na kraju se i nervoza uvuka u crveno-bele redove, ali je Brazilac „košarkaškim driblingom“ rasplamsao oduševljenje u Beogradskoj areni.

Teova poruka i volja jača od umora

Osećaj zadovoljstva i ponosa za evroligaše odavno traje mnogo manje nego što bi trebalo.

Crveno-beli su kućama došli oko ponoći, zbog adrenalina i umora verovatno nisu zaspali na vreme, a onda su morali da se okupe i obave trening rekuperacije i skautiranja vrlina i mana Valensije.

I laicima je jasno da neće sveži dočekati važan evroligaški meč, međutim Teodosićeva poruka deluje ohrabrujuće.

Neposredno posle pobede u derbiju, sjajni plejmejker je podelio uverenje da uprkos skoru 9-13 crveno-beli nisu odustali od plej-ina i da će motivisani i orni ugostiti Valensiju.

Maseri i fizioterapeuti imali su važnije uloge od stručnog štaba, jer će od njihovih sposobnosti zavisiti koliko će odmorni njih devetorica dočekati tako bitan duel, s obzirom na to da su protiv Partizana igrali 13 i više minuta.

Najopterećeniji bili su Bolomboj (30 minuta) i Adam Hanga (25 minuta) ali i Nedović i Teodosić, uzimajući u obzir njihove godine i činjenicu da su se nedavno oporavili od povreda.

Na skoru 12-11, Valensija je direktan takmac Crvenoj zvezdi u nadmetanju za mesto u doigravanju. Trenutno je deveta, vrlo dobrog skora u gostima (4-6).

Koliko je kompetitivna van svog terena dočarava podatak da je na poslednjem gostovanju ubedljivo preslišala Baskoniju (77:62), a prethodno vezala dva poraza tek posle produžetaka (Bajern i Real).

Odbrana Valensije za pohvalu

Aleks Mumbru jedan je od talentovanijih evroligaških trenera. Njegova ekipa igra timsku košarku, sa dobrim balansom između linija.

Poslednjim dolascima Džastina Andersona i Kevina Pengosa proširio je rotaciju u spoljnoj liniji, s tim da Amerikanac NBA iskustva može po potrebi da se spušta i na niski post.

Sa Stefanom Jovićem, Džaredom Harperom, Krisom Džonsom i pomenutim Pengosom Valensija ima čak četvoricu plejmejkera, kreativaca sa loptom u rukama, različitih karaketristika, ali kadrih da „pik“ ponavljaju u nedogled.

Valensija je kvalitetno popunjena na svim pozicijama u timu. Ima i igrače različitih profila na mestima što otežava čitanje igre od strane protivničke odbrane.

Kris Džons (12,9p, 4,5as) najkompletniji je bek izuzetnih sposobnosti u igri jedna na jedan. Semi Odželeje predstavlja možda i najbolju sponu između spoljne i unutrašenje linije.

Fizički je izuzetno snažan, kao i Demian Inglis, dobar je defanzivac i jedan je od najboljih strelaca ekipe u Evroligi.

Na 76,1 poen, Valensija ima jednu od boljih odbrana u takmičenju, a za Zvedu je možda i najilustrativniji podatak da je Baskoniju u Vitoriji nedanvo svela na 62 poena.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari