Kao u armijskim danima: Teodosićev omaž samom sebi (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Neretko su se u prošlosti navijači Crvene zvezde ponadali da je Miloš Teodosić na pragu Malog Kalemegdana.

Kad je jedan od najmaštovitijih evropskih plejmejkera svog vemena prošlog leta najzad pristupio crveno-belima s 36 godina, mišljenja o njegovim veteranskim dometima su bila podeljena.

Jedni su smatrali da je Teodosić dockan stigao za istaknutu ulogu, da je njegovo minulo i da se Svetislav Pešić s pravom odrekao dotadašnjeg kapitena za poslednja dva velika iskušenja reprezentacije.

Drugi su, potpuno suprotno od prvih, bili sigurni da majstor još nije rekao poslednju reč i da će dolazak u voljeni klub motivisati takvog asa da ostane upamćen po značajnom doprinosu.

U početku se prilagođavao, tražeći svoje mesto u Zvezdinim ambicijama. Bilo je utakmica u kojima se sa američkim plejom Šabazom Nejpirom, koji se vratio u Armani iz Milana, utrkivao ko že više puta da pokuša za tri poena i češće da promaši, a to svakom treneru potkopava zamisli o timskoj igri.

U međuvremenu, blagodareći dragocenom iskustvu, postao je pouzdaniji oslonac. I samom mu je bilo jasno da u svojoj Zvezdi i može i želi da igra kao u najboljim danima.

Najzad se namestila i utakmica u Evroligi za podsećanje na svu košarkašku raskoš nekadašnjeg dragulja FMP-a. Šteta što je njegov uzlet bio pred malo svedoka, jer Makabi iz Tel Aviva, domaćin u Beogradu zbog ratnih okolnosti u svojoj zemlji, dočekuje protivnike u dvorani „Aleksandar Nikolić“ u tišini praznih tribina.

Ispalo je da je Zvezda na krilima Teodosićevog nadahnuća posle svih sedam poraza u gostima prvu pobedu (98:92) postigla u hali kojoj poznaje svako ćoše.

 

Teodosić je imao 14 asistencija, koje su njegovo drugo ime. U svojoj 12. evroligaškoj sezoni izjednačio je lični rekord po tom statističkom parametru igre.

Toliko ih je imao i na meču CSKA protiv Unikahe u Moskvi (101:74) u januaru 2015, pre skoro devet godina.

U Makabijev koš je sasuo 27 poena, što mu je najbolji učinak posle 31 poena u pobedi moskovskih „armejaca“ protiv Bamberga u Nemačkoj u decembru 2016 (90:88). Na tom meču je dao rekordnih sedam trojki, a u duelu s izraelskim timom postigao ih je šest.

Rekord s 34 poena postavio je koji dan ranije, kada je CSKA kod kuće preslišao Baskoniju (112:84). Upisao je u toj utakmici i 1.000. asistenciju u Evroligi.

Nedavno, kad su crveno-beli izgubili od Valensije u Španiji, s devet asistencija je potisnuo Francuza Tomasa Ertela na večnoj listi. Izbio je na šesto mesto s 1.345.

U međuvremenu je pretekao i Španca Serhija Ljulja (1.348), s kojim se i dalje nadmeće (as Reala igra 17. uzastopnu sezonu), ali mu je i odmakao. Učinak protiv Makabija vinuo ga je do 1.375.

Ispred njega su redom ka vrhu Grk Kostas Slukas (Panatinaikos), njegov zemljak Vasilis Spanulis (završio karijeru sa 1.607), Španac Serhio Rodrigez (Real) i Grk Nik Kalates (Fenerbahče).

Teodosić bi imao i više da je odoleo zovu NBA lige (u Klipersima iz Los Anđelesa od 2017. do 2019, zatim četiri sezone u Virtusu iz Bolonje, kojem je 2022. kroz trijumf u Evrokupu doneo evroligašku kartu).

Dabl-dabl protiv Makabija mu je bio 19. u Evroligi. Uspešniji su Čeh Jan Veseli (20), nekadašnji Partizanov adut, sada u Barseloni, naš Nikola Milutinov (27), Realov centar iz Zelenortskih Ostrva Valter Tavares (30) i Kalates (44).

Pohvale na Teodosićevu rolu dali su posle meča i Zvezdin trener Janis Sferopulos („bio je nestvaran“) i Makabijev strateg Oded Kataš („Miloš je radio svoje, sve smo pokušali, ali uzalud“).

„Odigrali smo odlično posle poraza protiv Reala, Nadam se da nadalje nećemo opet da igramo toplo-hladno“, rekao je junak pobede crveno-belih.

30) i Kalates (44).

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari