Lojd matirao PAO 1Foto: Beta/Marko Metlas

Trebalo je košarkašima Crvene zvezde skoro dva meseca da prekinu post u Evroligi, a večerašnjim trijumfom u Atini uspeli su, tek drugi put u sezoni,  da vežu dve pobede u najelitnijoj konkurenciji (82:86).

Nakon Himkija, preslišan je i Panatinaikos koji je defanzivno toliko porozan da su crveno-beli naprosto „morali“ da iskoriste ponuđeno i preko Džordana Lojda (27p) dođu do devetog evroligaškog trijumfa ove sezone.

Istovremeno, napravili su odličnu uvertiru pred nedeljni abaligaški derbi u Podgorici protiv Budućnosti, možda i najvećeg takmaca za lidersko mesto na tabeli pred početak plej-ofa.

Jeste Zvezda, po ko zna koji put ove sezone, loše startovala, ali ni uvodnih 9:0 za domaćina i post od skoro četiri minuta nisu predstavljali pravu refleksiju kvaliteta. Uskoković je zamenio neubedljivog Hola i samo za nijansu kolektivnija igra bila je dovoljna da crveno-beli shvate koliko je krhka prva linija odbrane Panatinaikosa.

Domaćin je ostajao u vođstvu mahom zahvaljujući odličnim šutem za tri, vođen inspirisanim Sent-Rosom (21p) koji je defanzivno jedini uspevao da donekle naruši koncepciju srpskog velikana (17 asistencija). Rano napravljene dve lične grečke, uticale su na Lojda da šuterski proradi od druge četvrtine.

Kao retko kad ove sezone, Zvezda je uspevala da dođe do realizacije u tranziciji, kao i da dobrano razigra petice Kuzmića i Nnoka (zbirno 17p). Dekoncentracija u uvodnih pet minuta treće deonice (prouzrokovana i povredom Rita) uslovila je seriju domaćina od 15:0 (59:48).

Crveno-beli su u tako kratkom periodu prodali šest lopti, samo je Sent-Ros „ukrao“ četiri (ukupno 7) ali ni stečena prednost, odnosno saradnja sa centrom Papajanisom nije sputala goste, naprotiv. Radonjić je upario Voldena i Lojda na bekovima, Nnoka je pozicionirao na pet i „žurka “ je mogla da počne.

Volden je bio dominantan u prodorima do kraja, kako poziciono, tako i u tranziciji (14p, osam vezao na startu serije), Lojd je svaku diskomunikaciju u odbrani domaćina pretvarao u rutinske poene sa distance, dok je ekipa defanzivno gledala da zatvori reket i natera Hezonju, Papapetrua i Sent-Rosa na nerezonske poteze i ishitrene šuteve.

Zvezda je serijom 18:0 preokrenula na 59:66. Saradnja sa centrom i u tim trenucima delovala je sasvim korektno, dok je uloga Simonovića na četiri bila dragocena.

Domaćin je zapretio dalekometnim hicima Hezonje (15p), kome šutevi sa osam metara predstavljaju naviku stečenu u NBA, međutim Lojdovi „riterni“ bili su još ubedljiviji. Zvezda nije srljala u odlučujućim trenucima, niti paničila; Lojd, Lazić i Simonović bili su neumoljivi,  rešeni da pred put u Podgoricu ponesu  arsenal kojim će pokušati da matiraju i Budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari