Košarkašice u Zrenjaninu startuju na EP protiv Belorusije 1Foto: STARSPORT

Polufinale iz 2013, odnosno zlato 2015. sigurno će biti „ideje vodilje“ srpskim košarkašicama na Evropskom prvenstvu koje se od 27. juna do 7. jula organizuje u našoj zemlji i Letoniji.

Završnica će se odvijati u Beogradskoj areni i za očekivati je da će izabranicama Marine Maljković prevashodni cilj biti da se domognu prestonice Srbije. U grupi sa Belorusijom, Rusijom i Belgijom, košarkašice Srbije večeras će na Eurobasketu startovati protiv Beloruskinja uverene da će imati frenetičnu podršku publike u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu (20.30).

Ako se sagleda konkurencija u Grupi D nekako su Beloruskinje možda i najbolji rival za sticanje neophodnog samopouzdanja. Reprezentacija koja ima kvalitet, što je dokazala i 2015. kada se domogla polufinala, po tradiciji ima dobre igračice u centarskoj liniji, delu u kome srpska reprezentacija nema dominantnu košarkašicu. Nukleus tima trebalo bi da predstavljaju, kao i prethodnih godina, Ana Dabović, Jelena Bruks, nekad Milovanović i Sonja Petrović.

– Zaista smo zadovoljne kako su prošle pripreme. Stručni štab je uložio veliki trud i veoma studiozno je napravio plan priprema, pa smo se i mi trudile da na najbolji način uzvratimo. Odradile smo veliki posao i nadamo se da će to dati rezultate na EP i da će nadoknaditi neke minuse s kojima je ova generacija suočena trenutno – sumirala je utiske Petrovićeva posle obavljenih priprema na kojima su doživele samo jedan poraz i to protiv Ruskinja.

Tokom priprema stručni štab i igračice potrudile su se da u što većoj meri animiraju publiku, od koje u Zrenjaninu očekuju veliku podršku. Dobar start umnogome bi uvećao šanse Srpkinjama da kao lideri grupe zaobiđu osminu finala, odnosno direktno se plasiraju u četvrtfinale (drugi i treći razigravaju sa Grupom C).

– Svi smo uzbuđeni što prvenstvo počinje. Verujem da će nas u Zrenjaninu, kao i svugde, dočekati na predivan način i da će nas publika podržati i doprineti dobroj igri, pa i zadovoljavajućim rezultatima. U ime svih devojaka bih se zahvalila, jer smo tokom priprema imali odlične uslove i veliku podršku ljudi gde god smo igrale – poručila je Petrovićeva, košarkašica španske Đirone.

Korak po korak

Košarkašice Srbije usmerene su ka večerašnjem rivalu, svesne da bi im dobar start omogućio i mirniji pristup rivalkama koje bi trebalo da su kvalitetnije od Beloruskinja. Ruskinje i Belgijanke takođe figuriraju kao kandidati za jednu od medalja: “ Idemo polako, utakmicu po utakmicu. Fokusirani smo na grupu i na prvi meč sa Belorusijom. Nadamo se da ćemo da ostvarimo što bolju poziciju u grupi, pa posle možemo da razmišljamo i o daljim utakmicama“, navela je Petrovićeva.

Raspored

Grupa D

1. kolo

Rusija – Belgija 17.45

Srbija – Belorusija 20.30

2. kolo petak

Belgija – Belorusija 17.45

Srbija – Rusija 20.30

3. kolo nedelja

Rusija – Belorusija 17.45

Belgija – Srbija 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari