Košarkaški fenomen iz Čajetine 1Foto: Dragan Nikić

Košarka je u Čajetini, skoro već četiri decenije, sociološki fenomen, način života i dobra navika. Ni manje varoši, ni veće ljubavi prema igri pod obručima.

Nakon 38 godina, čajetinski košarkaši su, plasmanom u Košarkašku ligu Srbije, postigli najveći uspeh u istoriji kluba i najveći uspeh u kolektivnom sportu Čajetine.

Veliki istorijski cilj, koji je ostvaren nakon utakmice sa Jagodinom, na domaćem terenu, Čajetinci su slavili euforično, i na terenu i po gradskim ulicama, uz trubače i kolo, zagrljaje navijača i igrača, ali i velikim nadama u još veće uspehe.

Klub je osnovan u septembru 1979. godine, ali je prvu prvenstvenu utakmicu odigrao u aprilu naredne godine na betonskom igralištu u parku u Čajetini. Šest godina kasnije, takođe u aprilu, ali u novoj sportskoj dvorani u Čajetini, Aleksandar Đorđević je domaćinu, igrajući za Partizan, ubacio 31 koš. I mnogo narednih aprila se u varoši slavilo i tugovalo po završetku mnogih sezona, ali Zlatibor je bio i ostao klub koji Čajetinci podržavaju, vole i polažu u njega velike nade.

Sa epitetom najstarijeg srpskoligaša, klub je nekoliko puta bio nadomak prve B lige, ali je stalnom stazom uspeha krenuo pre pet godina, posle jedne loše sezone i ispadanja u drugu srpsku ligu. Od tada čajetinski košarkaši dokazuju da mogu mnogo više i postaju sve uspešniji. Ekspresan je bio povratak u Prvu srpsku ligu, već druge sezone klub je ušao u Drugu ligu i opet, već posle druge drugoligaške sezone, uspeo je da napravi podvig i zasluži mesto u Prvoj ligi Srbije.

Nećemo se zaustaviti

Rajko Pelverović, prvi čovek kluba, za proteklih pet godina je svojim ličnim angažovanjem, uvođenjem visokih standarda i dobre organizacije u upravu, jedan od najzaslužnijih za najveći uspeh čajetinskih košarkaša i klupskog sporta u toj varošici.

Košarkaški fenomen iz Čajetine 2

– Moji prijatelji i saradnici iz Upravnog odbora i ja obezbedili smo finansijsku stabilnost i izuzetnu organizaciju rada u klubu i uz veliku ljubav i veru da možemo bolje od svih, postigli smo sjajan rezultat. Zahvaljujem se celokupnoj zajednici, lokalnoj samoupravi, prijateljima i velikom broju sponzora koji su pronašli i interes i emociju da nas prate i pomažu, navijačima kakvih nigde nema i, naravno, igračima i stručnom štabu na svemu što su pružili, kazao je Pelverović, a potom dodao da su ciljevi za narednu sezonu takođe ambiciozni.

– Nećemo se zaustaviti na postignutom uspehu i nastavićemo vredno da radimo. Ovih dana slavimo sa našim prijateljima, ali već znamo sledeće korake. Uz podršku opštine, počeće renoviranje naše dvorane koja će uvek biti svojevrstan hram košarke. Punu pažnju poklanjamo mlađim selekcijama i već u ovoj sezoni za prvi tim su debitovali naši juniori, kadeti, pa čak i jedan pionir.

O poruci sa majica „Dogodine u ABA ligi“, koju su tokom slavlja nosili navijači, predsednik kluba kaže da to „lepo zvuči i da on i njegov tim veruju da je i to dostižno“.

Ovde se živi za košarku

– Postigli smo veliki uspeh. Važili smo za za najstarijeg srpskog ligaša, jer smo dugo godina igrali u tom rangu. Uspeh je bio i naš ulazak u B Srpsku ligu, a kamoli u Prvu ligu, kaže Ivan Tmušić, kapiten i jedan od najiskusnijih košarkaša u timu, a potom navodi da za odličan rezultat kluba zasluga pripada i čajetinskoj publici.

– Čajetina živi za košarku i poštuje naš trud. Imamo veliki broj navijača koji su nam dragocena podrška ne samo na domaćem terenu, nego i na gostovanjima, kaže Ivan, koji je stasao u tom klubu i u seniorskoj postavi igra duže od petnaest godina.

– Kada sam počeo da igram za prvi tim, u sezoni 2000/2001. godine, nisam mogao da zamislim da ćemo postići ovakav rezultat. Kao i svako malo mesto, Čajetina nema dovoljno kapaciteta i dece koja bi mogla da stasaju za tako velike košarkaške ciljeve, pa je bilo potrebno da se angažuju igrači sa strane, ocenio je Ivan i dodao da će najverovatnije nastaviti karijeru u čajetinskom timu.

– Momci su sjajni, atmosfera je bila odlična, tako da su se sve kockice složile ka našem cilju, dodao je i naveo da su igrači i navijači još uvek u zanosu od postignutog uspeha, ali da će posle prvomajskih praznika uslediti pripreme i treninzi, kao i važne odluke uprave kluba.

– Tada će biti poznato kako će izgledati prvi tim, ali siguran sam u to da će ostati veći deo sadašnjih igrača, koji će narednih meseci naporno trenirati – kazao je kapiten i naveo da početkom oktobra, čajetinske košarkaše očekuju novi i veći izazovi.

– Ići ćemo polako, korak po korak i, ako bude bilo prilika, sigurno da ćemo napasti i Superligu – poručuje Tmušić.

Imali smo sjajne uslove

– Kao i svi meštani Čajetine i moji saigrači, smatram da je ovo veliki uspeh i velika satisfakcija za naš dosadašnji rad, ali i velika obaveza za ubuduće. Nadam se da ćemo i sledeće godine sarađivati i da će većina sadašnjih igrača ostati u klubu – rekao je za Danas Sanel Mukanović, plejmejker koji će morati da se odrekne titule „kralja Druge lige“, kako ga je nazvala košarkaška javnost.

– Uz par pojačanja, mislim da možemo da budemo uspešni u višem rangu takmičenja – kaže Sanel, a na molbu da komentariše natpise na majicama navijača „Dogodine u ABA ligi“, kad su slavili veliki uspeh u čajetinskoj sportskoj dvorani, najpre se nasmejao, a potom dodao da je sve moguće i da je to želja uprave i predsednika kluba Rajka Pelverovića.

– Iza nas je veoma uspešna sezona i nadam se da će sledeća biti još uspešnija – navodi naš sagovornik, a potom objašnjava fenomen uspeha čajetinskih košarkaša.

– Imali smo fenomenalne uslove, što je danas retkost u Srbiji i uopšte u srpskom sportu i to smo iskoristili na najbolji način i time se odužili publici i upravi na ukazanom poverenju. Čajetina je prava sportska sredina i publika sa nama proživljava svaku našu utakmicu i svaki poen – rekao je Mukanović.

On se nada se da će ostati u klubu, čije boje brani od avgusta prošle godine.

– Prva godina je uvek najteža kada ekipa uđe u Prvu ligu, ali ako bude i dalje organizacija kakva je bila ove godine, sigurno ćemo napraviti veliki uspeh. Za početak neka to bude opstanak u ligi, ali nadam se da će to ipak biti sredina tabele – poručuje čajetinski košarkaški plejmejker.

Nova sezona u renoviranoj hali

– Malo mesto, poput Čajetine, uspelo je da iznedri košarkaškog prvoligaša i, što je najbitnije, sve se to zasniva na zdravim osnovama, jer klub nema problema sa finansiranjem. Veliki doprinos tome su dali sponzori i naravno lokalna samouprava, kaže za Danas Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Istakavši da lokalna samouprava izdvaja značajan novac za podršku i razvoj sporta, Stamatović podseća na to da, osim košarkaša koji su postigli najveći uspeh u istoriji Čajetine, veoma zapažene rezultate postižu fudbalski, odbojkaški, plivački i karate klub.

Za takmičenje u višem rangu biće potrebno da se prilagodi postojeća sportska dvorana u Čajetini i Stamatović je najavio njenu rekonstrukciju, što će finansirati lokalna samouprava.

Košarkaški fenomen iz Čajetine 3

– Kako se odvijalo prvenstvo, bilo je naznaka da ćemo ući u Košarkašku ligu Srbije i za to smo se na vreme pripremali. Uradili smo projekat kako bismo prilagodili sportsku halu novim uslovima i dobar deo te procedure smo sproveli. Predstoji nam raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i nadam se da ćemo do početka sezone radove završiti. Ukupna investicija je oko 20 miliona dinara i taj novac smo obezbedili u budžetu i nadam neće biti nikakvih problema da taj projekat završimo, rekao je Stamatović i dodao da će hala biti proširena, osavremenjena i da će imati više mesta za publiku.

Vaučeri za proslavu

Košarkaški klub Zlatibor obaveštava sve prijatelje kluba, navijače, članove skupštine, bivše igrače i trenere da vaučere za proslavu plasmana u Košarkašku ligu Srbije, koja će se održati večeras od 20,00 sati u sali „Mladost“ u Čajetini, mogu nabaviti u prostorijama Mesne zajednice Čajetina. Cena vaučera je 1200,00 dinara, a telefon za informacije je 062-289775.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari