Košarkaško čudo od deteta: Ko je Viktor Vembanjama - prvi pik na ovogodišnjem NBA draftu? 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ono što je košarkaška javnost očekivala već nekoliko godina dogodilo se u noći između četvrtka i petka na NBA draftu za 2023. godinu – Viktor Vembanjama je izabran kao prvi pik.

„Košarkaško čudo od deteta“ kako mediji već dugo nazivaju 19-godišnjeg Francuza, od sledeće sezone nastupaće za San Antonio Sparse, petostrukog šampiona, koji od odlaska Tima Dankana u penziju 2016. godine čeka novu veliku zvezdu.

Američki mediji smatraju da je Vembanjama najveći talenat još od Lebrona Džejmsa, a ono što je zajedničko za njih dvojicu su neverovatne fizičke predispozicije.

I dok je Lebron predstavljao čudo za košarku sa početka 21. veka, za Vembanjamu se može reći da je prvi igrač 21. veka, nešto slično što je u kinematografiji predstavljalo pojavljivanje filma Matriks.

Njegove fizičke predispozicije izgledaju kao da ih je stvorila veštačka inteligencija: visok 224 centimetra, izuzetno brz i pokretljiv, odličan šut, dobra igra i u odbrani i u napadu. Vembanjama može da igra na gotovo svim pozicijama u ekipi osim u ulozi organizatora igre.

Za starije ljubitelje košarke najbolje objašnjenje bi moglo da bude da je on naprednija verzija litvanske legende Arvidasa Sabonisa.

Mladi Francuz će u Sparsima dobiti dres sa bojem jedan, a u nekoliko narednih sezona trener će mu biti slavni Greg Popovič, koji je u poslednjih nekoliko godina čekao, i čini se dočekao, priliku da se na dostojan način penzioniše. Prošle sezone su Sparsi namerno gubili utakmice kako bi se dočepali što bolje šanse da biraju prvi i to im se isplatilo. Nakon Dejvida Robinsona 1987. i Tima Dankana 1997. po treći put u istoriji San Antonio je imao prvi pik, a Popovič je prigrabio šansu da u ekipu dovede igrača sa kojim će imati poslednu priliku za juriš na titulu.

Košarkaško čudo od deteta: Ko je Viktor Vembanjama - prvi pik na ovogodišnjem NBA draftu? 2
Greg Popovič. Foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Ipak, ne treba očekivati da će nova košarkaška super zvezda već u svojoj prvoj sezoni svom novom klubu doneti šampionski prsten, pa čak ni da će ih dovesti u krug kandidata za nastup u kasnijim rundama plej-ofa. Denver Nagetsi, ovogodišnji prvaci najbolje lige na svetu, su odličan primer kako je za formiranje tima potrebno nekoliko sezona, i to uz puno rada i sreće.

Izbor Viktora Vembanjame je i još jedna potvrda da u NBA ligi glavnu reč polako počinju da preuzimaju igrači iz Evrope. On je prvi Francuz, a treći Evropljanin koji je bio prvi pik u istoriji drafta, ali je od tog podatka mnogo važniji onaj da je u poslednjih pet sezona četiri puta za MVP izabran košarkaš sa Starog kontinenta.

Takođe, ovo je druga godina za redom da je prvi pik na draftu iz Evrope, nakon što je prošle godine to bio Italijan Paolo Bankero.

Košarkaško čudo od deteta: Ko je Viktor Vembanjama - prvi pik na ovogodišnjem NBA draftu? 3
Igrači izabrani na draftu 2023. Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Viktor Vembanjama rođen je 4. januara 2004. godine u mestu koje se nalazi u predgrađu Pariza. Otac, poreklom iz Konga, bio je atletičar, dok je njegova majka bila košarkašica, a potom i trener. Košarku je počeo da trenira sa sedam godina u Nanteru, a sa nepunih 11 godina već je bio visok 180 centimetara.

Od 2019. do 2021. nastupao je za Nanter, odakle je prešao u Asvel, a proteklu sezonu proveo je u Metropolitansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari