Kosovo skuplja novac za kažnjene švajcarske igrače 1Foto: EPA- EFE/ LAURENT GILLIERON

Ubrzo nakon odluke FIFA da se reprezentativci Švajcarske Džerdan Šaćiri, Granit Džaka i Stefan Lihtštajner novčano kazne zbog gestikulacije rukama tokom utakmice sa Srbijom, pokrenuta je online kampanja za prikupljanje novčanih sredstava, prenosi RSE.

Šaćiri i Džaka kažnjeni su sa po 10 hiljada švajcarskih franaka (oko 10 hiljada dolara), a Lihtštajner sa pet hiljada.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u roku od 14 sati prikupljeno je preko 11 hiljada dolara.

– Doneli su radost i sreću svim Švajcarcima i Albancima širom sveta, odvojite vremena i podržite ih. Ukoliko Švajcarska fudbalska asocijacija ne prihvati sakupljena sredstva, rado ćemo donirati sav novac u dobrotvorne svrhe po njihovom izboru, stoji na veb stranici gofundme.org, prenosi RSE.

No, pored online kampanje, i ostali su izrazili želju da plate tu kaznu.

Pojedini ministri u Vladi Kosova ponudili su i svoju platu, a kako kažu, emocije koje su švajcarski fudbaleri poreklom sa Kosova doneli, nemaju cenu, prenosi RSE.

I poslanici u Skupštini Kosova izrazili su želju da plate sve buduće kazne FIFA zbog takve gestikulacije.

FIFA je, uz tri švajcarska igrača, kaznila i Fudbalski savez Srbije (FSS) sa 54.000 švajcarskih franaka zbog nesportskog ponašanja navijača na utakmici sa Švajcarskom i zbog isticanja diskriminacionih transparenata i ubacivanja predmeta u teren.

Takođe, predsednik FSS Slaviša Kokeza i selektor reprezentacije Mladen Krstajić platiće po 5.000 švajcarskih franaka zbog izjava posle utakmice u kojima su kritikovali suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari