Krajinović “probija led” na US openu 1Foto: EPA-EFE

Pažnja domaće teniske javnosti neuporediva je sa i bez Novaka Đokovića na jednom turniru. Najboljem srpskom teniseru nije dozvoljeno da nastupi na poslednjem grend slemu u sezoni, čime su, automatski, dometi naših predstavnika na US openu svedeni na prosečne rezultate. Filip Krajinović, danas će prvi iskusiti kvalitet podloge i konkurencije na Flešing Medouzu, a protivnik će mu biti Aleks de Minor iz Australije. U konkurenciji dama, Aleksandru Krunić očekuje duel sa Elinom Avanesijan iz Rusije.

Nagradni fond US opena ove godine je rekordan i iznosi više od 60 miliona dolara. Najveći favoriti u obe konkurencije imaće ogroman motiv u vidu garantovanih 2.600.000 dolara namenjenih šampionima u obe konkurencije.

Nažalost, među njima nisu srpski teniseri i teniserke, ali bez obzira na to, svako od naših predstavnika kadar je da napravi sasvim korektan rezultat.
Krajinović će danas “probiti led” u meču prvog kola sa veoma kvalitetnim rivalom iz Australije (19.00). Aleks de Minor trenutno je 21. teniser na svetu i prema renkingu bolje je plasiran od Krajinovića, što je i određena ilustracija forme u kojoj su teniseri stigli u Njujork.

Tridesetogodišnji Somborac beležio je krajnje prosečne partije pripremajući se za US open na mastersima u Americi i Kanadi. U Sinsinatiju je izgubio od Stefanosa Cicipasa u drugom kolu; iako je odigrao sasvim solidno, bio je nemoćan na riternu protiv snažnog i tehnički kvalitetnog servisa grčkog tenisera.

Prethodno je u Montrealu eliminisan već na startu turnira od Danijela Evansa. Uzimajući u obzir da su se oba mastersa igrala na tvrdoj podlozi, koja je omiljena i na kojoj se Krajinović najbolje snalazi, jasno je da je u Njujork stigao u upitnoj formi. Tokom karijere nikada nije uspevao da prođe treće kolo na Flešing Medouzu, a najbolji rezultat zabeležio je 2020.
Njegov protivnik na startu turnira beležio je bolje rezultate tokom turneje po severnoameričkom kontinentu. De Minor spada u tenisere kojima je tvrda podloga ona na kojoj beleže najbolje partije.

Upravo je na US openu 2020. ostvario najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri na grend slemovima, plasmanom među osam najboljih. Australijanac je vrlo brz i dobro se postavlja na udarce sa osnovne linije; servis mu nije idealan, baš kao ni ritern, ali sa 23 godine ima dovoljno vremena da napreduje u svim segmentima igre.

Krajinović je protiv De Minora igrao samo jednom na zvaničnim turnirima. Prošle sezone u Sinsinatiju doživeo je poraz u meču u kojem je prvi set dobio sa 6:0.
Jedina naša predstavnica, Aleksandra Kurnić, takođe će danas startovati na US openu. Ona se za nastup u Njujorku pripremala u Beogradu; sparingovala je i sa Dankom Kovinić iz Crne Gore, međutim njeni rezultati u poslednje vreme nisu obećavajući.

Gubila je uvodne mečeve i u Sinsinatiju, kao i Klivlendu. Njena protivnica, Elena Avanesijan ima svega dvadeset godina i trenutno je 129. teniserka na svetu.

Njih dve se nikada ranije nisu sastajale, Ruska teniserka je u Njujork stigla u dobroj formi, s obzirom na to da je od poslednjih jedanaest mečeva izgubila samo dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari