Kraljevo se vraća na gimnastičarsku mapu Srbije 1

U organizaciji Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju „Partizan“ iz Kraljeva juče je održano takmičenje za gimastičare početnike iz Kraljeva, Raške i Gornjeg Milanovca.

Oko 130 učesnika uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole demonstriralo je svoje gimnastičko umeće takmičeći se u gimnastičkom višeboju koji uključuje četri discipline preskok, parter, vratilo i gredu.

Radi se o mladim gimastičarima početnicima koji u proseku, vežbaju tek godinu dana ali među njima ima i izrazitih talenata. Sa decom u Kraljevu i Raški rade treneri iz DFVR „Partizan“ iz Kraljeva koji povremeno, priskaču u pomoć i kolegama u Gornjem Milanovcu.

Svi oni su, predhodno, stekli trenersko zvanje i licencu predviđenu Pravilnikom Gimnastičkog saveza Srbije.

Kraljevački „Partizan“ se ovim takmičenjem najmlađih gimastičara , i najavom sličnog takmičenja u maju, vraća na gimastičku pozornicu Srbije kojoj je ,nekih ranijih godina, darivalo brojne uspešne takmičare.

Ovo sportsko društvo je inače, aktivno u Kraljevu od 1948 godine pod ovim nazivom ali je tada, nastavilo tradiciju predratnih sokola.

Sokolska društva u Srbiji nastaju krajem XIX veka tačnije 1891 godine kada su beogradski gimastičari odlučili da napuste nemački „turnerski“ sistem ginastike i uvedu češki „sokolski sistem“ vežbanja.

Sokolska družina u Kraljevu je, prema nekim izvorima formirana još 1904 godine a članovi te družine su, tridesetih godina prošlog veka, svojim prilozima sagradili Sokolski dom sa salom koja je funkcionisala sve do 1974 godine u dvorištu osnovne škole „IV kraljevački bataljon“ kada je, po dogovoru sa školom, srušena da bi bila sagrađena sadašnja sala koju , od tada, na osnovu Ugovora zajednički koriste i škola i DFVR „Partizan“.

Kroz salu kraljevačkog „Partizana“ prošle su hiljade mladih gimastičara baveć se ovim bazičnim sportom koji, onom ko ga trenira, omogućava da se kasnije, sa lakoćom bavi bilo kojim drugim sportom.

Gimnastika kod vežbača, a posebno najmlađih utiče na stvaranje i korišćenje izuzetne snage u rukama, nogama i duž celog tela, sa ciljem nošenja težine vlastitog tela u raznim situacijama prilikom izvođenja gimnastičkih vežbi.

Kroz to pomeranje granice sopstvenih sposobnosti, gimnastika je veoma značajna i za mentalni razvoj ličnosti.

Vredi pomenuti da su neki od kraljevačkih gimastičara ,iz predhodnog perioda svoju karijeru nastavili kao profesori na beogradskom Fakultetu sporta i fizičkog gimnatika obrazovanja beogradskog univerziteta poput recimo Dušana- Dula Mitića i Miljana Grbovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari