Kudus se u Razgradu raspucao kao kuduz: Četvrti Ajaksov igrač s het-trikom u gostima u Evropi, a debitovao u Nordsjelandu protiv Partizana 2018. 1Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

U prvoj utakmici plej-ofa za fudbalsku Ligu Evrope Ajaks je obavio pola posla protiv bugarskog prvaka Ludogoreca, pošto ga je u Razgradu savladao s 4:1.

Trostruki strelac je bio Ganjanin Mohamed Kudus, napadač koji je amsterdamskom velikanu pristupio pre tri godine.

Kad je imao 20, došao je iz Nordsjelanda za devet miliona evra.

U evrokupovima je debitovao u avgustu 2018. u utakmicama danskog tima s Partizanom u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U pobedi crno-belih s 2:1 u gostima ušao je u igru u 66. minutu, a u revanšu koji je domaćinu u Humskoj pripao s 3:2 bio je predvodnik napada dok nije zamenjen u 68.

Kroz dve godine je zapao za oko nekadašnjem evropskom prvaku, a Nordsjeland je u međuvremenu izrastao u tim koji kao od šale pet puta zatrese Partizanovu mrežu.

Kudus se u Razgradu raspucao kao kuduz (turcizam koji znači i veliki top, haubica).

Postao je četvrti Ajaksov strelac het-trika na evropskoj utakmici u gostima, a s 23 godine i 22 dana i najmlađi „kopljanik“ s najmanje tri pogotka u utakmici evrokupa u poslednjih 15 sezona (urugvajskom golgeteru Luisu Suarezu bilo 22 godine i 208 dana kada je u avgustu 2009. postigao „poker“ u kanonadi s 5:0 protiv Slovana iz Bratislave u Amsterdamu, i on u prvoj utakmici plej-ofa za Ligu Evrope).

Francuski napadač poreklom iz Obale Slonovače Sebastijan Ale se proslavio u Ligi šampiona pre dve godine kao četvorostruki strelac protiv Sortinga u Lisabonu (5:1).

Do njega niko u Ajaksu nije bio tako nadahnut 26 godina. I Finac Jari Litmanen je 1995. zablistao u Ligi šampiona. Postigao je tri pogotka u pobedi s 5:1 protiv Ferencvaroša u Budimpešti.

Dve godine ranije, kad je Bešiktaš preslišan s 4:0 u osmini finala Kupa pobednika kupova, takođe se tripšut upisao u strelce.

Prvi Ajaksov strelac het-trika u gostima bio je ubojiti holandski golgeter Rud Gels.

Od 14 lopti koje su završile u mreži Glentorana u prvom kolu Kupa UEFA 1975, pola je bilo njegovih: u Belfastu (6:1) dao je četiri gola, a u revanšu (8:0) tri.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari