Lazar Kovačević sedmi vazdušnom puškom na SK u Minhenu 1Foto: Streljački savez Srbije

Srpski junior Lazar Kovačević danas zablistao u debiju u Svetskom kupu. Prvog dana SK u Minhenu Kovačević je zauzeo sedmo mesto vazdušnom puškom, saopštio je Streljački savez Srbije.

Kovačević, evropski omladinski vicešampion vazdušnom puškom, je u finale ušao kao sedmi u konkurenciji čak 127 strelaca. Pogodio je 627,8 krugova (1,5 manje od njegovog državnog juniorskog rekorda), koliko i osmoplasirani Izraelac Rihter, ali mladi Jagodinac je imao bolju poslednju seriju. Srbiju su predstavljala još dvojica strelaca. Iskusni Milutin Stefanović je zauzeo 19. mesto, a Stevan Jovanović, koji je poput Kovačevića još uvek junior, se plasirao na 77. poziciju.

Pobedio je Rus Sergej Kamenski, evropski prvak iz 2016. vazdušnom puškom i aktuelni olimpijski i svetski vicešampion u trostavu. Iza sebe ostavio je zemljaka Vladimira Maslenjikova, vladajućeg evropskog šampiona i osvajača bronze na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. vazdušnom puškom. Kamenski je postavio i svetski rekord finala – 250,9 krugova, koji je od marta i Evropskog prvenstva u Mariboru držao upravo Maslenjikov (250,5).

Počelo je takmičenje dama sportskim pištoljem (30 metaka precizna + 30 brza paljba). Posle prvog dela kvalifikacija (precizna paljba) Zorana Arunović se nalazi na četvrtoj poziciji sa odličnih 294 kruga, koliko su pogodile još četiri takmičarke. Sa krugom više u vođstvu je Ukrajinka Olena Kostevič.

Jasmina Milovanović je na 10. mestu (292 kruga), a Bobana Veličković na 49. poziciji (283 kruga) u konkurenciji 86 strelkinja. U subotu se brzom paljbom završavaju kvalifikacije, posle kojih sledi finale.

Danas su održane i eliminacije MK pištoljem slobodnog izbora za muškarce, a sva trojica srpskih predstavnika plasirali su se u sutrašnje kvalifikacije. Najuspešniji od naših takmičara bio je Damir Mikec. Zauzeo je treće mesto u drugoj grupi, pogodivši vrlo dobra 564 kruga.

Duško Petrov je sa 553 kruga bio 13. u prvoj, a Dimitrije Grgić sa 543 kruga, je zauzeo 21. mesto u drugoj grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari