Laziću na poklon; rapsodija Crvene zvezde u rekordnih 28 asistencija i 24 poena razlike 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Najbolju evroligašku partiju odigrali su košarkaši Crvene zvezde večeras protiv Monaka u hali „Aleksandar Nikolić“. Napadački su toliko bili dominantni da puleni Saše Obradovića ništa nisu mogli osim da se poklone crveno-beloj mašineriji oslikanoj u rekordnih 28 asistencija i 24 poena razlike, u 19. kolu Evrolige – 92:68.

Sve je bilo pripremljeno za još jedan spektakl; protivnik po meri, rođendan kapitena Branka Lazića, uz povratak Luke Vildoze zbirno su doveli do igračke erupcije izabranika Duška Ivanovića.

Od starta do kraja utakmice, Zvezda je košarkaški držala čas daleko skupljem timu, koji je mogao samo da bude posmatrač kompletne napadačke rapsodije srpskog velikana.

Od plejmejkera Stefana Markovića (8as), preko slavljenika Branka Lazića (tri trojke), Nemanje Nedovića (11p) i Ognjena Dobrića (10p), pa do unikatnog Luke Mitrovića (15p, 4as) i Filipa Petruševa (21p) nije se znalo ko je bio raspoloženiji, dominantniji i „raspevaniji“…

Još kada se „igračkom horu“ pridodao oporavljeni Luka Vildoza (9p, 3as) Monako je lako razoružan u formi potpunog demontiranja težine desete evroligaške pobede.

Vrlo emotivno je Saša Obradović doživeo povratak među navijače Crvene zvezde, nakon neslavnog odlaska sa klupe kluba u kojem je ponikao i za koji je emotivno izuzetno vezan.

Inspiraciju u čitavom ambijentu, ipak su, pronašli košarkaši Zvezde, koji su odigrali uvodnih 20 minuta kao u transu.

Ne samo što su ubacili rekordna 54 poena, već su za pomenuti zbir iskreirali čak 16 timskih asistencija, što je bila i najbolja refleksija učinjenog na parketu (takođe klupski rekord za poluvreme).

Neverovanto je kako je delovao napad crveno-belih; nalik najboljim NBA ekipama, u visokom ritmu, doveli su defanzivno atletski prediponiranu ekipu do neprepoznatljivosti.

Sevale su kontre, Mitrović je čitao kretnje siagrača bez lopte kao najomiljeniju lektiru u osnovnoj školi, dok su sa distance bekovi šutirali kao da su bili na Ol-star vikendu.

Čak devet trojki ubacili su Nedović i saigrači na 47 odsto uspešnosti. U uvodnim minutima druge deonice vezali su četiri pogođena hica sa distance dovoljno za impresivnih 18 poena prednosti.

Ulasci Luke Vildoze, oporavljenog posle povrede zadnje lože, zadobijene u meču sa Barselonom 30. decembra 2022, izazivali su euforiju na tribinama. Sam igrač podsetio je javnost koliko je supeiroran u igri na otvorenom terenu i jedan na jedan situacijama.

U jednoj akciji, prilikom iniciranja igre u tranziciji, protivničkom igraču je proturio loptu kroz noge a zatim otplesao do obruča, podelivši asistenciju Petruševu.

Marković je imao vrsne sekvence u organizaciji igre; od timskih 16, ostvario je pet asistencija, strpljivo čekajući istrčavanja Nedovića iz blokada.

Iako sa bandažom na desnoj nozi, Nemanja je podsetio na dane provedene sa Stefom Karijem i Klejom Tompsonom na treninzima Golden Stejta.

Vezao je dve trojke na početku druge deonice, lako probijajući prvu liniju odbrane, bio je katalizator Lazićevih pokušaja sa distance i ubačenih trojki.

Kapiten Zvezde je večeras proslavio 34. rođendan, a na momente je izgledalo kao da su se saigrači utrkivali ko će mu dodeliti lepši košgeterski poklon.

Imao je Monako samo par perioda u kojima je delovao da bi mogao da meč uvede u neizvesnije poglavlje.

Ispostavilo se da je poslednji put razliku smanjio na podnošljivih 11 razlike, kada je Majk Džejms ubacio trojku za svoj 21. poen.

Da drže apsolutni fokus i veruju u svoje kvalitete, crveno-beli su upravo u tom periodu i demonstrirali. Prvo je Petrušev završio jednu lepu akciju, a potom su Dobrić, Vildoza i Lazić trojkama, za seriju 11:0 i definitvno razoružali renomiranog protivnika.

Nikakve taktičke finse, prebacivanje Dijalo na pleja, spuštanje lopte na Moteijunasa, u cilju kreacije sa niskog posta nisu urodile plodom.

Zvezda je bila predominantna, superiorna, kreativno i šuterski na vrhunskom nivou. Na 28 asistencija, ubacila je 15 trojki na 47 odsto uspešnosti što su statistički parametri kojima bi se rado pohvalile i najbolje evroligaške ekipe ove sezone.

Ako se zna da je do pre dva kola Monako bio na deobi prvog mesta, a da Zvezda večeras nije mogla da računa na Bentila, Martina, Kampaca i Ivanovića onda su razlozi nesagledivog optimizma crveno-bele armije navijača razumljivi.

I nije ni važno ko je na kraju bio najefikasniji, najkretivniji ili najatraktivniji, naprosto, trijumf je simbioza svega učinjenog od strane svakog pojedinca usklađeno u timsku snagu koja je za Monako večeras imala snagu Tornada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari