Lebron: Novicki je najbolji neamerički košarkaš u istoriji 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Ko je najbolji neamerički košarkaš u NBA ligi svih vremena pitanje je na koje nikada neće biti postignut konsenzus. Trenutno ligom dominiraju Nikola Jokić, Luka Dončić i Janis Adetokunpo, međutim, Lebron Džejms u Dirku Novickom vidi najboljeg neameričkog košarkaša.

Povod za izjavu četvorostrukog NBA šampiona bila je ceremonija uprilićena u Dalasu, u čast Dirka Novickog, neposredno pred meč za Božić između Mavsa i Lejkersa.

Nemačkom košarkašu postavljen je spomenik ispred hale Amerikan erlajns centar zbog velikih zasluga tokom dve decenije igranja za Mavse (1998-2019).

„Morao je to da bude taj fejd-avej sa jedne noge“, prokomentarisao je Džejms spomenik.

„Morao je, u to nema sumnje. Dirk je neprevaziđen as. Mislim da je najbolji neamerički košarkaš u istoriji, on i Manu (Đinobili). Ono što je on doneo ovom gradu, uh… Taj momak je bio hladnokrvan i napravio je revoluciju u poimanju ’streč’četvorke“.

Lebron je osetio svu snagu, susrevši se sa znanjem i talentom Dirka Novickog u najboljim košarkaškim godinama. Te 2011. Dalas je do prve i zasad jeidne titule stigao trijumfom u velikom finalu nad Majamijem, za koji je tada nastupao i Džejms.

„Niste na njega mogli da stavite manjeg igrača jer je bio preveliki, ali ni nikog sporijeg velikog igrača, pošto je imao vrlo brz prvi korak u zenitu karijere. A šut nikada niste mogli da mu izblokirate, imao je tehniku šuta koja je podsećala na Lerija Birda“, detaljan je i slikovit Džejms u opisu igrčkih kvaliteta Dirka Novickog, inače i izuzetne osobe, ne samo igrača.

„Kada govorimo o najboljim četvorkama u istoriji, on je tu sa Barklijem, Dankanom, Garnetom, Mekhejlom.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari