Led probijaju Anić i Terzić 1Foto: STARSPORT

Najznačajniji atletski događaj ove godine, Svetsko prvenstvo, koje će okupiti preko 20.000 sportista iz preko 200 zemalja sveta, počinje danas u Londonu i trajaće do 13. avgusta.

Srbiju predstavlja osam takmičara, među kojima danas prvi nastupaju Lazar Anić u skoku u dalj (20:30), i Amela Terzić u kvalifikacijama na 1.500 m (20:35).

Anić, koji je bio finalista Prvenstva Evrope u dvorani, izaći će na zaletište kao prvi takmičar u B grupi, a da bi se našao u finalu, koje je na programu u subotu (21:05), potrebno je da napravi rezultat od najmanje 8.05 metara.

– Video sam startnu listu, u mojoj grupi su svetski i olimpijski šampioni, mada to me uopšte ne brine, 8.05 m je kvalifikaciona norma, i to je jedino što me zanima – istakao je Anić, koji je ove godine u Slovenskoj Bistrici skakao 8.15 metara, što je bio njegov lični rekord.

Posle Anića danas će trčati Amela Terzić u okviru kvalifikacija na 1.500 metara, a ako se nađe među 24 najbolje atletičarke izaći će na stazu ponovo u subotu u okviru polufinala (18:35). Novopazarska atletičarka na prethodnim najvećim takmičenjima nije postizala rezultate koji oslikavaju njen pravi kvalitet, što bi moglo da se promeni u Londonu s obzirom da su ona i njen trener promenili pristup trkama a Amela na prethodnim mitinzima pokazala da može da ostvari vreme koje će je uvesti u finale.

Najveći adut za medalju u srpskom timu je Ivana Španović, koja u London stiže oporavljena nakon povreda koje su je primorale na jednomesečnu pauzu a koje je pokazala da je prevladala osvojivši miting u Lozani. Pored nje, Mihail Dudaš je otputovao u britansku prestonicu sa velikim ambicijama spreman da postavi nove lične rekord. Srpski desetobojac, koji je normu za SP ostvario prošle sezone, prvu polovinu ove godine potpuno je posvetio tome da što spremniji dočekati takmičenje u Londonu, promenivši način priprema te se nada da će to donete željene rezultate.

– Ovakav način rada mora da rezultira kad tad. Mi se potajno nadamo da će to biti London. Ipak je to mesto na kom nisam završio olimpijski desetoboj. Biće mi to dodatna motivacija da ovaj završim na trijumfalniji način – poručio je Dudaš, koji svoj nastup počinje 11. avgusta.

Srbiju će na Svetskom prvenstvu još predstavljati iskusna bacačica diska Dragana Tomašević, kojoj će takmičenje u Londonu biti sedmo SP zaredom, Tamara Salaški na 400 m, Milan Ristić u trci na 110 m sa preponama, kao i mlada maratonka Teodora Simović.

Poslednja trka Bolta i Faraha za zlato

Na Svetskom prvenstvu u Londonu atletske legende Jusein Bolt i Mo Farah tračaće po poslednji put u disciplinama koje su ih proslavile. Jamajčanin će na stazu izaći u subotu, i iako ga ovogodišnji rezultati ne svrstavaju među sigurne favorite za zlato, rekorder na 100 metara je kazao: “Bez sumnje ja sam najbrži”. Od atletske staze oprašta se i Mo Farah, koji je na poslednja dva SP i OI osvojio zlata na 5.000 i 10.000 metara. Kako je ranije najavio od naredne sezone skoncentrisaće se samo na maraton a publika ga više neće gledati u disciplinama čije je granice pomerio. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari