Ligu drma korona, ali i klupski "virusi" 1Foto: KK Crvena zvezda mts/ Đorđe Kostić

Bura na Jadranu lako bi mogla da preraste u oluju; niz odloženih mečeva postao je duži za derbi koji je trebalo da se igra u nedelju u Ljubljani.

Cedevita Olimpija neće ugostiti košarkaše Crvene zvezde prema predviđenom datumu, 4. aprila, što će automatski zakomplikovati i ovako teško razmrsivu situaciju u vezi sa brojem odloženih utakmica i pronalaženja novih datuma za odigravanje istih.

Prema saznanjima Danasa, Zvezda je planirala da u Ljubljanu doputuje avionom u subotu uveče ili na sam dan utakmice, što bi značilo obavezno testiranje na korona virus na aerodromu i čekanje na rezultate najmanje pet do šest sati.

Vlada Slovenije je, naime, od 1. do 12. aprila uvela „lokdaun“ kao vid mere protiv pandemije, što podrazumeva i priznavanje rezultata testova na kovid 19 isključivo iz zemalja članica Evropske unije. Zvezda nije želela da pristane na takav vid „ultimatuma“, crveno-beli su predložili Ljubljančanima da zamene domaćinstva, s obzirom da je naredni abaligaški međusobni susret zakazan već za 14. april, ali se u međuvremenu i u redovima crveno-belih ponovo pojavio korona virus, kako kod igrača, tako i u stručnom štabu (četvorica zaraženih).

ABA liga se nalazi u teškoj situaciji, broj odloženih mečeva sada je već dvocifren i na tri kola do kraja regularnog dela sezone veliko je pitanje koliko će sve to uticati na regularnost takmičenja.  Poslednje kolo predviđeno je za interval između 17. i 20. aprila i trenutno deluje nemoguće da se do tog perioda odigraju svi zaostali mečevi.

Indikativno, pomeranje datuma plej-ofa praktično je gotova stvar s obzirom na to da su prvi mečevi polufinala predviđeni za 23. april.

Ono što je takođe uočljivo jeste i da, iako ne postoje materijalni dokazi, najveći takmaci za mesta u plej-ofu i pozicijama jedan i dva merkaju jedni druge odlažući mečeve ne bi li imali jasnije situacije pred poslednja dva kola.

Iako izveštaje iz laboratorija u vezi sa inficiranima kovid virusom redovno šalju ABA ligi, postoji sumnja da utakmice svesno odlažu kako bi, pre svega, sačekali ishode međusobnih susreta Zvezde i Cedevita Olimpije, jer ti epilozi direktno utiču na ambicije Mornara i Budućnosti, pre svih.

Od Superlige samo plej-of

Situaciju u ABA ligi pomno prate u Košarkaškoj ligi Srbije s obzirom na to da završetak regionalne direktno utiče na start domaćeg prvenstva koji sa pet ekipa iz ABA lige dobija naziv Superliga. Sve izvesnije pomeranje datuma početka plej-ofa na Jadranu, prema saznanjima Danasa, moglo bi da dovede do modifikovanja formata domaćeg prvenstva tako da bi se odmah počelo sa doigravanjem. Ukupno osam ekipa, pet iz ABA lige (Zvezda, Partizan, FMP, Mega i Borac), uz tri prvoplasirane iz KLS-a počeli bi takmičenje od četvrtfinala koje bi se igralo na dve pobede, a u zavisnosti od datuma starta domaćeg takmičenja znalo bi se na koliko pobeda bi se igralo polufinale i finale. Jednostavno, sva domaća prvenstva moraju biti završena do 5. juna zbog kvalifikacionih olimpijskih turnira zakazanih za treću i četvrtu nedelju istog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari