Liverpul drži čelo: Gorušica u prvom poluvremenu, a onda festival golova na Enfildu 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

U prvoj utakmici Premijer lige Engleske u fudbalu 2024, pretposlednjoj u 20. kolu, Liverpul se na Enfildu izborio za pobedu koja ga i dalje drži usamljenog na čelu.

Savladan je Njukasl s 4:2, a svi golovi su pali u drugom poluvremenu.

Najveću šansu da zatrese mrežu u prvom delu meča propustio je egipatski as „redsa“ Mohamed Salah, koji u 22. minutu nije iskoristio jedanaesterac.

Od njegovog dolaska u Liverpul iz Rome u leto 2017. nijedan igrač nema toliko proćerdanih penala kao on – šest. Više ih u Liverpulovim utakmicama u Premijer ligi od 1992. imaju samo Stiven Džerad (devet) i Majkl Oven (sedam).

U drugom poluvremenu Salah se iskupio jer je postigao dva gola, a drugi, u smiraj okršaja, upravo s bele tačke pa mu je učinak u engleskom prvenstvu sada 24 od 30.

Goste je načeo u 49. minutu.

Njukasl je poravnao u 54. preko švedskog napadača Aleksandera Isaka.

Zatim su Enfild obradovali 22-godišnji Englez Kartis Džons u 74. i Holanđanin Kodi Gakpo u 78, ali je njegov zemljak half Sven Botman glavom dao nadu gostima u 81.

Neizvesnost je razvejao Salah kad je iz drugog nadmudrio Slovaka Martina Dubravku.

Njemu je to bio 151. pogodak u dresu Liverpula u Premijer ligi.

U jednom timu više su dali engleska gol-mašina Hari Kejn za Totenhem (213), Argentinac Serhio Agero za Mančester siti (184), raniji golgeter Gordog Albiona Vejn Runi za Mančester junajted (183) i Arsenalov francuski as Tjeri Anri (175).

Salah se sa 14 pogodaka poravnao na vrhu liste strelaca s Norvežaninom Erlingom Holandom iz Mančster sitija, koji je propustio prethodne četiri utakmice u šampionatu zbog povrede.

Liverpul ima 45 bodova. Prvi pratilac mu je Aston Vila s 42.

Kolo u utorak zatvaraju Vest Hem i Brajton, a Premijer liga se nastavlja od 13. januara.

Od 4. do 8. januara igraće se utakmice u FA kupu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari