Lizanje rana i gašenje euforije: Partizan i Crvena zvezda večeras kreću u drugo duplo kolo Evrolige od Nove godine 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na redu je drugo uzastopno duplo kolo košarkaške Evrolige od početka godine.

Dve ekipe iz Srbije imaju po dve veoma bitne utakmice, iako su u ovakvom sistemu takmičenja svi mečevi bitni za konačni plasman.

Od ove sezone igra se i plej-in, tako da 10 od 18 ekipa nastavlja takmičenje u doigravanju, a stanje na tabeli pokazuje da su 15 kola pre kraja u igri za to čak 16 učesnika.

Razlika između četvrtog Panatinaikosa i petnaestog Efesa samo je u četiri pobede, a već je viđeno da zbog „gungule“ u kalendaru, ekipe često ulaze u serije pobeda ili poraza.

Obradović: Nemamo trening uopšte

Kolo otvara gostovanje Partizana u Istanbulu večeras u 18.30 časova.

Fenerabahče nikad nije bio darežljivi domaćin, a tako je i ove sezone, pobedu je na njihovom parketu izvukla samo Crvena zvezda i to u prethodnom duplom kolu.

Zanimljivo je da je u međusobnim mečevima Fenera i Partizana gostujuća ekipa slavila šest puta zaredom, sve do pobede crno-belih jesenas u Areni 85:84. Tradicija može značiti nešto ali i ništa, češće je bitan momentum u kome meč dolazi, a tu je Partizan u „hendikepu“.

Pobeda protiv Krke u ABA ligi bila je samo jači trening, pre toga crno-beli su zaređali sa porazima, u tri su postigli prosečno samo 74 poena. Verovatno su loša igra i ubedljiv poraz u derbiju sa Crvenom zvedom ostavili traga, a još veći problem u poslednje vreme su vezane povrede.

S druge strane, trener Fenera Šarunas Jasikevičijus nema tih problema. Još je nov s ekipom, poraz od Zvezde mu i nije baš pomogao u „adaptaciji“, ali je to kompenzovao trijumfom na strani protiv Makabija.

„Biće to meč protiv direktnog konkurenta za visok plasman, rivala bliskog na tabeli. Biće to veliki dan i za naše navijače koji će sigurno odati veliko poštovanje Željku zbog svega što je učinio za ovaj klub. Partizan ima veoma kvalitetan tim i pojedince koji mogu sami da iznesu rezultat kao što je Panter…Moramo da budemo spremni da odigramo na visokom nivou i da odgovorimo na sve njihove zamke“, rekao je Jasikevičijus, uvažavajući to što je Partizanov trener Željko Obradović sedam godina predvodio Fenerbahče, koji je s njim 2017. postao prvi turski prvak Evrope.

Sertač Šanli, centar Fenera, svestan je snage rivala i svih drugih okolnosti koje utiču na rezultat.

„Posle jednog vrlo napornog, stiže nam i drugo duplo kolo. Sa dve utakmice koje direktno utiču na plasman na tabeli, sa direktnim rivalima. Partizan je veoma dobar tim, vođen odličnim trenerom, daćemo sve od sebe“, naveo je Šanli.

Partizan je u lošoj seriji. Posebno pada u oči izuzetna napadačka kriza tima koji je bio vrlo efikasan i kada je gubio. Šao je šut za tri poena, ali, što je još važnije, izgubili su crno-beli dominaciju u šutu za dva.

Nestala je u poslednje vreme unutrašnja igra, centri su odsečeni.

Dobra vest je da se Zek Ledej oporavio i vraća se u tim, što je Uroš Trifunović posle duže pauze dočekao na meču s Krkom.

U Istanbul nisu otputovali Alen Smailagić, Aleksa Avramović i Balša Koprivica.

„Odbrana će biti ključna za uspeh. Biće teško. Treba da uđemo u utakmicu sa samopouzdanjem i biće zabavno“, istakao je kapiten ekipe Kevin Panter.

Obradović je svestan da se rešenja moraju nalaziti u hodu i da se neizbežne povrede ne mogu koristiti koristiti kao alibi.

„Mi nemamo trening uopšte, mi što radimo 15 dana to nema nikakve veze sa procesom treninga. To je utakmica, proces regeneracije i to je to. Na Božić smo trenirali kako bismo se pripremili za Fenerbahče. Status top 8 se neće rešiti do poslednjeg kola. Bukvalno će se sve odlučiti u poslednjim utakmicama, a verovatno i koš razlika i međusobni učinak će biti od presudnog značaja. Meni to tako izgleda. Naravno to je košarka, sve je moguće“, zaključio je Obradović.

Asvelova druga šok-terapija

Crvena zvezda je osokoljena sa dve uzastopne pobede u Evroligi, to joj je ove sezone prvi put pošlo za rukom. I u Istanbulu, i u „derbiju“ delovali su crveno-beli baš dobro u oba pravca. Navijače su zabrinule povrede Nikole Topića i DŽoela Bolomboja, a zatim u Ljubljani i Miloša Teodosića i Jaga dos Santosa.

Poraz od Cedevita Olimpije nikog nije previše zaboleo, jer su crveno-beli i dalje ubedljivo prvi u ABA ligi. A trening neposredno pred put na meč sa Asvelom (večeras, 20.30 časova), podigao je optimizam na još viši nivo.

Trener Crvene zvezde Joanis Sferopulos rekao je da će svi igrači, koji imaju manje ili veće povrede, putovati na utakmice Evrolige. Jedino je Nikola Topić van ekipe, Teo i Jago su se povredili protiv Cedevita Olimpije, Bolomboj još protiv Partizana, s tim da je igrao u LJubljani, dok je Mitrović propustio prethodna tri susreta zbog problema sa kolenom.

„Imamo dvojicu-trojicu košarkaša koji vuku male probleme“, rekao je Sferopulos.

On se osvrnuo i na rivala koji je na začelju Evrolige sa samo tri pobede.

„Igramo protiv ekipe koja je promenila trenera, nisu imali obaveze u domaćem prvenstvu pa su imali više vremena da pripreme utakmicu… Istovremeno znamo da nisu imali previše vremena za promene, znamo kako igraju, od koga preti opasnost i biće važno ispravno reagovati u odbrani“, zaključio je Sferopulos.

Crvena zvezda je u prvom kolu Evrolige petog oktobra prošle godine u Beogradu savladala Asvel 94:73. A Francuzi su pred ovaj meč po drugi put ovesezone promenili trenera.

Smenjen je Italijan Đanmarko Poceko, koji je u ovoj sezoni preuzeo kormilo od Ti Džej Parkera, a ekipu će voditi Pocekov dosadašnji pomoćnik Pjerik Pupe.

Novitet će biti i debi pojačanja Dešona Tomasa. Očekuju da će nova šok-terapija razmrdati ekipu, a impuls optimizma došao je i pobedom nad Žalgirisom u prethodnom kolu uz 27 poena Timotija Luvavua.

Tim iz Liona je tek četvrti i u francuskom šampionatu sa učinkom 12-5 i nalazi se iza Monaka, Burga i Pariza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari