Fudbaleri neće vakcinu preko reda 1Foto: Privatna arhiva

Direktor takmičenja u Zajednici klubova Superlige i Prve lige Srbije Aleksandar Pivić tvrdi u razgovoru za Danas da je sve spremno da se lopta narednog vikenda ponovo zakotrlja po srpskim terenima.

Ističe da očekuje da pandemija neće stvoriti veće probleme i odlaganje mečeva, kao i da je Zajednica spremna za eventualne tenzije i nervozu među klubovima koji će se žestoko boriti da ne budu među čak šest ekipa, koliko treba da ih ispadne iz Superlige na kraju sezone.

– Najveći izazov na početku mogu biti vremenski uslovi. Prolećni deo sezone počinje nikada ranije. Liga ima 20 klubova i igra se 38 kola i zato nije moglo drugačije nego da se prvenstvo nastavi već 6. februara. Podsetiću da je tradicionalno prolećni deo sezone uvek kretao krajem februara, barem ne pre 20. februara. Loši tereni su naš tradicionalni problem, mada, koliko sam video po dugoročnoj prognozi, možda se izvučemo.

*Strahujete li da bi pandemija mogla da utiče na nastavak takmičenja?

– Fudbalski savez Srbije je doneo odluku koju je i UEFA letos ustanovila, da se igrači koji su zaraženi kovidom ne tretiraju kao bolesni već kao povređeni. Naše propozicije nalažu da klub koji ima sedam bolesnih igrača može da zahteva odlaganje utakmice. Ali zbog novih propozicija, klubovi praktično neće imati prostora za traženje odlaganja, koje bi u ovom trenutku zbog gustog kalendara teško bilo ostvarivo. U jesenjem delu sezone imali smo zbog kovida samo dva odlaganja u Superligi i jedno u Prvoj ligi Srbije, što je zanemarljivo. Dovoljno je da pogledate koliko se odlaže u Engleskoj ili u košarci u Evroligi i NBA. Zato verujemo da ćemo po tom pitanju bez većih problema pregurati i proleće jer su i klubovi već uigrani sa procedurama i sveli su na minimum mogućnost zaražavanja igrača.

*Očekuje se da će usled žestoke borbe za opstanak u Superligi biti sve više tenzija među klubovima. Da li ste spremni za pritiske koji će verovatno uslediti?

– Ne verujem da će biti tenzija. Zna se da ove godine ispada veliki broj klubova, iz Superlige šest, a iz Prve lige čak osam, kako bi se takmičenja vratila na obim u kom su bila pre pandemije. Nije bilo pritisaka u jesenjem delu, pa ne očekujemo ništa spektakularno ni u prolećnom, ali smo spremni i za slučaj da ih bude.

*Priča se da već uveliko postoje politički pritisci da najviše dva kluba na kraju sezone ispadnu iz Superlige. Hoće li Zajednica moći da se odupre ako i zvanično dođe do takvih zahteva?

– Nisam čuo za to, ali ako bude bilo kakvih pritisaka sigurno se neće vršiti na nas. O proširenju ili smanjenju liga odlučuje Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije i oni su jedina adresa koji na to mogu da utiču. Postoje šuškanja klubova o tome da bi umesto šest trebalo da ispadnu samo četiri ekipe. Međutim, ni jedan klub nije zvanično podneo takav zahtev. Zato se sve to za sada završava na „rekla-kazala“ pričama. Zna se da su neformalne namere Saveza da se kroz nekoliko godina Superliga čak skrati na 12 klubova što se smatra idealnim za zemlju naše veličine.

*Najavljeno je uvođenje VAR (video asistencija sudijama) sistema u Superligi naredne sezone. Dokle se stiglo sa time i hoće li sigurno početi da se primenjuje od leta?

– Uveliko se radi na tome. Komisija za VAR je obišla sve stadione Superlige i Prve lige Srbije, odnosno onih klubova za koje se očekuje da bi mogli da naredne sezone uđu u viši rang. Napravljeni su zapisnici šta svaki klub na svom stadionu treba da pojedinačno uradi u narednom periodu. Savez je potpisao ugovor sa Telekomom koji će uvesti takozvanu optiku na sve stadione. Sa sudijama se uveliko već radi obuka u bazi FSS u Staroj Pazovi. Tamo će i biti kontrolne sobe za sve mečeve i odatle će VAR sudije pratiti sva zbivanja. Verujem da će sve to biti sređeno do leta i da ćemo od naredne godine biti na nivou Evrope po tom pitanju.

Ne guramo se u prvi red za vakcine

*Da li će Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije tražiti od Vlade Srbije da fudbaleri kao i umetnici i novinari postanu prioritet za vakcinaciju protiv kovida-19?

– Razmišljali smo o tome i probaćemo da to ostvarimo jer bi time olakšali mnoge stvari i klubovima i igračima. Međutim, ne mogu fudbaleri biti izuzetak, to će verovatno biti širi dogovor za sve sportiste sa Ministarstvom sporta. Vakcinacija nije obavezna i jedino možemo da napravimo dogovor da se klubovima obezbedi određeni broj doza, a na svakom će biti da sam izabere. Sigurno je da postoje druge grupe stanovništva koji su prioriteti za vakcinaciju i zato ne želimo da se guramo prvi u red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari