Lošije nego prošle godine, bolje nego pre mesec dana: Vaterpolisti Srbije šesti na Svetskom prvenstvu u Dohi 1Foto: Starsport

S gorčinom mora da se ustanovi – vaterpolisti Srbije posle smene generacija pošto je odbranjen olimpijski tron u Tokiju 2021. nisu pretendenti na medalju.

To su pokazala dva velika takmičenja koja su održana u samo mesec dana.

Na oba je reprezentacija otpala u četvrtfinalu pa je utehu, ako se to za utehu može držati, tražila u utakmicama za plasman od 5. do 8. mesta.

Na Svetskom prvenstvu u Dohi, prvom u tom delu Zemljinog šara, pripalo joj je šesto mesto, jer je u duelu za peto poražena protiv Grčke sa 15:11 (5:2, 3:3, 2:4, 5:2).

Lošije nego prošle godine, bolje nego pre mesec dana: Vaterpolisti Srbije šesti na Svetskom prvenstvu u Dohi 2
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U Fukuoki 2023. jeste se igralo za medalju, ali je neuspeh pretrpljen i u polufinalu (isto od Grka) i na meču za bronzu (Španija). U nijansama, koje su ranije bile u našu korist, sada je suprotno.

Prošlog meseca na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj Srbija je zauzela sedmo mesto. U prvom meču razigravanja izgubila je takođe od Grčke (12:10), koja je i tada bila peta.

Ipak, glavni cilj za ovu godinu je postignut. Dvostruki uzastopni olimpijski šampion ide i u Pariz. Karta je i izvađena u Dohi.

Bronzu je u Kataru uzela Španija, koja je u Zagrebu prvi put zaposela evropski tron. Pobedila je u utakmici za treće mesto senzacionalnu Francusku sa 14:10.

U duelu za sedmo mesto Mađarska je bila bolja od Crne Gore na peterce – 18:16 (4:2).

U finalu se sastaju Hrvatska i Italija.

Pobednik se vraća na svetski tron. Hrvati su poslednji put bili prvaci u Budimpešti 2017, a azuri za njima, u Južnoj Koreji 2019.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari