Luka Dončić obeležio gala večeru na Fajnal-foru 1Foto:Starsport

Tradicionalno, čelnici Evrolige i ovu subotu tokom Fajnal-fora od 18. do 20. maja u Beogradu posvetili su pojedincima koji su obeležili takmičarsku 2017/18.

Dobitnici većine priznanja uglavnom su još od ranije bili poznati (najbolji strelac, odbrambeni igrač…) i jedina neizvesnost odnosila se na priznanje najkorisnijeg igrača.

U Palati Srbija, pred stotinak svedoka, osećalo se u vazduhu da bi to mogao biti momak koji je partijama u poslednje tri sezone povukao granicu između onoga što je bilo, sa današnjicom u Evroligi. Kada je voditelj DŽozef DŽo Arlaukas, i sam nekada vedeta Real Madrida, pročitao ime Luke Dončića za MVP Evrolige u takmičarskoj 2017/18, dobijen je i egzaktan podatak da se nikada ranije na Starom kontinentu nije pojavio veći i značajniji talenat.

Sa svega 19 godina, reprezentativac Slovenije postavio je rekord koji izvesno dugo neće biti dostižan, pogotovo zbog tendencije da Evropljani napuštaju Stari kontinent još kao maloletni igrači.

Često se polemisalo i verovatno će se vremenom pretvoriti u legendu, da li je Luka Dončić veći talenat od Dražena Petrovića? Iako oko tog pitanja nikada neće biti postignut konsenzus (a i zašto bi), jasno je da Evroliga nikada nije imala momka koji je sa 19 godina postao najkorisniji igrač u jednoj sezoni.

Dončić je tako „prisvojio“ još jedan, verovatno i najvredniji, u nizu rekorda koje je postavio, a među prvima je bio 30. aprila 2015. kada je postao najmlađi debitant u istoriji Real Madrida. Luka je tada imao jedva 16 godina, a već sa 18 postavio je prvi evroligaški rekord kada je proglašen za MVP 13. kola.

Od tada jedinstveni datumi Evrolige ravnani sa dostignućima Luke Dončića ređali su se veoma često; a samo ove sezone uspeo je da dostigne rekorde za koje je mnogo iskusnijim vedetama trebalo godina radnog staža u Evroligi. Dončić je u 2017/18 četiri puta proglašavan za MVP kola; jednom je bio najkorisniji igrač meseca, a zanimljivo je da je jedini kome je uspelo da u dve vezane sezone u četiri navrata bude MVP kola. Indeksi korisnosti u cifri 35, kao zbir celokupnog učinka na meču, zapisani su statistički u čak pet navrata ove sezone u produžetku imane Luka Dončić, što niko nikada ranije nije uspeo da uradi u Evroligi. Dončić je ostvario još jedan istorijski rezultat objedinivši priznanja „Zvezda u usponu“ za najperspektivnijeg igrača i MVP Evrolige.

Na svečanosti u Palati Srbija, u prisustvu velikog broja zvanica, aktivnih i bivših igrača, trenera i ranijih osvajača tog priznanja, Dončić je dobio prestižni trofej iz ruku dvostrukog MVP-a, Tea Papalukasa. Nagradu „Rising star“ prethodno mu je dodelio Dušan Ivković, a u torbu će u nedelju spakovati i treće priznanje, koje je dobio kao član idealne petorke takmičenja.

– Hvala svim navijačima i trenerima, kao i svima koji su me podržavali. Ovo je ostvarenje sna i bez njih to ne bi bilo moguće. Ključ je u tome da se zabavljate na terenu i da naporno radite – rekao je najbolji igrač Evrolige.

Na 32 odigrane utakmice rođeni LJubljančanin postizao je po 16,1 poen, uz prosečan indeks korisnosti 21,7! Takmičarsku godinu je počeo u Turskoj, gde je sa Slovenijom osvojio Evropsko prvenstvo. Potom je bio indeksno najbolji igrač Evrolige i neretko lider Reala u mesecima koje su obeležile česte povrede važnih igrača „kraljevića“. Serhio LJulj je zbog kidanja ligamenta kolena zaigrao tek u plej-ofu, Ognjen Kuzmić se ni do F4 nije oporavio od iste povrede, a tokom godine su odsustvovali i strana „četvorka“ Entoni Rendolf i prvi centar Gustavo Ajon. Dončić je bio tu, „vukao“ i vodio ekipu uprkos mladim godinama i doveo je do finala Evrolige.

Dobitnici svih nagrada

Kada su u pitanju ostale nagrade, Luki Dončiću je i formalno uručena nagrada „Rising star“, a dobitnik nagrade „Alfonso Ford“ (najbolji strelac) je Aleksej Šved, koji je takođe došao u Beograd i ušao na ceremoniju u društvu Andreja Vatutina, izvršnog direktora CSKA. Slovenac Matjaž Smodiš uručio je nagradu za najboljeg defanzivca centru CSKA Kajlu Hajnsu, a centar Fenerbahčea Jan Veseli izveo je najbolji potez (zakucavanje) ove sezone. Takođe, priznanja su uručena (ili poslata) članovima najbolje petorke Evrolige u takmičarskoj 2018/19. Taj idealan tim čine Nik Kalates (Panatinaikos), Nando De Kolo (CSKA), Luka Dončić, Tornike Šengelija (Baskonija) i Jan Veseli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari