Luka Mitrović: Trebaće vremena da se naviknemo na Teova dodavanja, da lopta ne prolazi kroz uši (VIDEO) 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crvena zvezda je tokom leta promenila desetoricu igrača. Ipak, osnovni je utisak da će Luka Mitrović predstavljati klasu za ostale saigrače iz centarske linije.

Ambicije Crvene zvezde ove sezone protežu se do same završnice Evrolige. Nebojša Čović, predsednik kluba, poručio je da bi pravi iskorak bio plasman na Fajnal for što negde pokazuje i njegovu ubeđenost da je trenutni sastav nešto najbolje što se okupilo na Malom Kalemegdanu u poslednjih par godina.

Crveno-beli su tokom leta promenili čak desetoricu igrača. Iako je reč o mahom iskusnim imenima, predvođenim neponovljivim Milošem Teodosićem, ekipa za vreme jednomesečnih priprema sigurno nije imala dovoljno vremena za adekvanto uigravanje. Takođe, otežavajući faktor bili su konstantni problemi sa povredama Teodosića zbog kojih je propustio dva od tri odigrana kontrolna turnira.

Na poslednjem u Nikoziji nije se pojavio ni Šabaz Nejpir, dok su se učesnici Mundobasketa, njih četvorica, postepeno priključivali novim saigračima.

U takvim okolnostima nekako deluje pretenciozno razmišljati uopšte o krajnjim dometima ekipe koja ni sama još uvek ne zna koliko može, posebno jer je veći broj igrača prebacio 30. godinu što može biti bitan faktor kada se sezona bude uvela u ritam utakmica od dva do tri meča nedeljno.

Zvezda je tokom priprema učestvovala na tri kvalitetna turnira. Igrala je protiv evroligaša i uprkos tome što ekipa nije bila kompletna, konstanta u liku Luke Mitrovića ostala je nepromenjena.

Zamolio je Mitrović ovog leta da propusti reprezentativne obaveze kako bi se fizički i mentalno oporavio i pripremio za nadolazeće obaveze i odmah je na pripremama pokazao da je spremno dočekao prvo okupljanje pod nadzorom Duška Ivanovića.

Plenio je igrom i harizmom u Minhenu, pre svega, ali i u Nikoziji, pokazavši na delu, još jednom, zašto je letos dobio daleko bolje finansijske uslove prilikom potpisa novog trogodišnjeg ugovora.

Deluje neverovatno to da je Mitrović bio finansijski najpotcenjeniji igrač u Zvezdi prošle sezone sa godišnjim prihodima manjim od 200.000 evra.

Iako je u Majku Tobiju i Džoelu Bolomboju dobio nove kolege na petici, tokom priprema je pokazao da je u smislu centarske tehnike „tata“ za obojicu.

– U mesec dana priprema morate sve da spakujete. Odmah se kreće sa košarkaškim delom, bez onih suvih i napornih trčanja kroz šume i preko planina. Lakše podnosima napore kada imamo košarkaške treninge i putem timskog rada. Imali smo značajan broj dobrih evroligaških provera. Voleo bih da smo malo više vremena provodili kompletni, svi zajedno, ali dobro šta je tu. Nadam se da ćemo do prvog meča sa Igokeom imati na raspolaganju sve igrače i krenuti u nove pobede svi zajedno – podelio je utiske sa javnošću Luka Mitrović na tradicionalnom medija deju u organizaciji Evrolige.

Igra Luke Mitrovića na petici dosta zavisi od zrelosti i organizacionih sposobnosti plejmejkera. Ove sezone 30-godišnji centar trebalo bi da pokupi sve plodove odlične tehnike i igre u „piku“ s obzirom na to da će sarađivati sa možda i najboljim plejmejkerom u Evropi u pomenutom segmentu, Milošem Teodosićem.

U Minhenu se najbolje videlo koliko njih dvojica mogu dobro da sarađuju i da Mitrović možda ima i najbolji osećaj kada će i na koji načim Teo proslediti pas ka visokim igračima iz centarske linije.

– Svaka ekipa žudi za takvim plejmejkerom kao što je Teo, pogotovo visoki igrači. Trebaće malo vremena da se navikne na njega i na njegova dodavanja. Par puta se dešavalo da baci pas gde ne očekuješ, pa ti proleteti kroz uši i onda shvatiš da moraš biti spreman i za pasove koje objektivno gledano ni ne očekuješ.

Kada se sagleda kompletan sastav Zvezde, neminovno je ne primetiti da je satkan od proverenih evroligaških imena, iskusnih srpskih igrača ali i da na pojedinim mestima postoji preterana konkurencija (recimo pozicija pet) dok na nekim manjka kvalitetnih igrača, pogotovo polivalentnih (četvorka).

– Mogu da se složim sa mišljenjima većine da je ovo na papiru jedan od jačih timova, ako ne i najjači u prethodnih nekoliko godina. Opet, taj kvalitet sa papira treba pretočiti na teren, vremena će biti potrebno i vreme će da radi za nas, kako bude prolazilo i kako sezona bude odmicala gradićemo timski duh i atmosferu, upoznavaćemo se sve više i više, a u međuvremenu imamo kvaliteta i iskustva da sve to nadoknadimo – uvrene je dokazani centar Luka Mitrović.

S obzirom na istorijat povreda zbog kojih je sigurno propustio dve kompletne sezone, Mitroviću je najvažnije da tokom leta radi na svom telu i potpunom fizičkom oporavku.

– Fizički se osećam super, to je za mene najbitnije i na tome mi je fokus svako leto. Usled svih problema zdravstvenih i sa povredama koje sam prošao u karijeri, za mene je trenutno jedino bitno da se osećam dobro fizički. Da se saniraju te neke smetnje koje se javljaju usled velikih napora. Osećam se verovatno fizički bolje nego što sam se osećao kad sam bio mlađi, a i na terenu se osećam sve komotnije, iskusnije, sa više samopouzdanja, rutine, tako da imam velika očekivanja i od samog sebe u ovoj sezoni.

Bez nekog okolišanja, kao najbolji centar u Crvenoj zvezdi, ambicije ove sezone veže za osvajanje trofeja ali i konkretan rezultatski napredak u Evroligi.

– Jedino što nas igrače i navijače zanima su trofeji. U Evroligi imamo veliku želju da napravimo taj korak napred u odnosu na prethodne sezone. Delovalo je uvek da nam malo nedostaje, da se u dve-tri utakmice promeni i slomi tok dešavanja i našeg učešća u Evroligi. Imamo dubinu, imamo kvalitet, imamo širi roster nego prethodnih sezona. Sada je na nama da radom i posvećenošću i stavljanjem svih svojih kvaliteta i ega u službu tima napravimo taj iskorak – podvukao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari