Luka Vildoza: Strast je ista, lako ću se uklopiti u Zvezdi 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Najveće pojačanje košarkaši Crvene zvezde dobili su nenadano nedavnim dolaskom Luke Vildoze, darovitog argentinskog plejmejkera. Doskorašnji član Milvokija potpisao je dvogodišnji ugovor i uskoro bi trebalo da debituje za crveno-bele.

Dvadeset sedmogodišnji organizator igre stigao je u Beograd u nedelju uveče, a danas je obavio sve neophodne lekarske preglede.

Prema saznanjima Danasa, vrednost njegovog ugovora u tekućoj sezoni jeste 700.000 evra,a za narednu 1.200.000 evropskih novčanica.

Saznanjem da nije uspeo da se izbori za ugovor u Milvoki Baksima, tokom predsezonskih mečeva, Zvezda je brzo reagovala. Trener Vlada Jovanović obavio je i razgovor sa Vildozom još dok je bio u Americi i premišljao se koji narendi korak da napravi.

Crveno-belima je najveća konkurencija bio Makabi, koji je kontaktirao Vildozu ponudivši mu i veći novac.

Argentinac je odluku prolongirao za koji dan, iako je na stolu već imao ugovor od strane crveno-belih.

Postojala je bojazan da bi u trku mogao da se uključi još neki evroligaš; uvukao se i strah kada Vildoza dva dana nije poslao ugovor nazad, na adresu kluba, sa svojeručnim potpisom, ali je na kraju prevagnula njegova želja da bude nosilac u jednom evroligaškom klubu, što bi u Zvezdi i trebalo da bude.

– Uzbuđen sam zbog dolaska u Zvezdu. Gledao sam utakmice crveno-belih sa početka sezone; igrao sam ranije pred navijačima i uvek je bilo teško izboriti se za pobedu. Mislim da ću svojim stilom igre uspeti da se prilagodim timu. Već sam razgovarao sa trenerom Jovanovićem koji mi je objasnio šta od mene očekuje. Želim svima da pokažem da imam sve što je potrebno kako bi ekipa unapredila svoj kvalitet – istakao je Vildoza u prvom obraćanju domaćoj javnosti.

U Zvezdi su sa velim nestrpljenjem iščekivali dolazak proverenog plejmejkera. Time je potvrđeno nedavno pisanje Danasa (koje je izazvalo velike negativne reakcije u upravi kluba) da je ekipa loše selektirana, posebno na poziciji plejmejkera i centra.

Džejlen Adams nikoga nije ubedio da je kadar da bude startni organizator igre; već posle par utakmica i to prijateljskih, trener Jovanović oslobodio ga je prenosa lopte i organizacije igre svestan svih njegovih manjkavosti i navika da lako i prečesto gubi lopte.

Vildoza bi trebalo da bude adekvatno rešenje; standardni je član reprezentacije Argentine, do odlaska u Ameriku aprila 2021. bio je jedan od boljih igrača Baskonije, sigurno zaslužnijih za osvajanje titule 2020. godine  u španskoj Endesa ligi.

Krasi ga dobra igra u tranziciji, saradnja sa centrima i solidan šut. Do odlska u NBA i potpisa ugovora sa Njujork Niksima kuburio je sa mišićnom masom, ali je boreći se za ugovor u najkvalitetnijoj ligi na svetu uspeo da poradi na snazi.

– Došao sam da pobeđujemo. Čuo sam i da imamo sličnu strast prema igri i pobedama. S tim u vezi, verujem da ću se veoma dobro uklopiti u tim – podvukao je Vildoza.

Argentinac je prošao težak period u poslednjih godinu i po dana. Odlukom da napusti Baskoniju i okuša se u NBA, prouzrokovao je neigranje takmičarskih utakmica na duži vremenski period.

Ubrzo po prelasku u Njujork Nikse povredio je desno stopalo koje je morao da operiše. U oktobru 2021. je otpušten iz Niksa, a nakon oporavka od povrede, aprila 2022. pridružio se Milvoki Baksima.

Iako je tokom narendih nekoliko meseci pokušavao da se izbori za dugotrajan ugovor, čak je i imao solidnu partiju protiv Čikaga u predsezoni, bio je svestan težine zadatka, pogotovo jer je roster Baksa od 15 mesta bio već popunjen.

Vildoza je neko ko sa jedinice imao odličan repertoar poteza; kombinaciju prednje i promene iza leđa; osećaj za promenu ritma, solidan prodor i vrlo korektan šut sa distance.

Šutira podjednako precizno iz mesta ili driblinga, a u stanju je da igra vrlo kvalitetno sa još jednim „bol-hendlerom“ u paru.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari