Lukić: Prihvatio bih ponudu samo Rusije i Srbije 1photo: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Kada se u obzir uzme prethodni staž proveden u Nižnjem Novgorodu i CSKA, nekako se čini logičnim to što je Košarkaški savez Rusije imenovao za novog selektora Zorana Lukića, cenjenog srpskog stručnjaka.

Veliko poštovanje Zoranu Lukiću ukazano je imenovanjem za naslednika Sergeja Bazareviča.

Trenerski rukopis srpskog stručnjaka naročito je vidljiv u Nižnjem Novogorodu, u kome je u dva navrata radio jedanaest godina (još uvek je aktuelni trener ekipe).

Nako trenerski iskustava u Beopetrolu u kome je radio sa Zoranom Krečkovićem, sarađujući kasnije i sa Slobodanom Klipom, Predragom Badnjarevićem, i Zoranom Mokom Slavnićem, 2006. na poziv čuvenog Sergeja Panova rešio je da prihvati poziv moskovoskog CSKA u kome je dve godine radio u drugom timu. Vodio je kansije i reprezentaciju Rusije U 16.

Ubrzo zatim prihvatio je opciju da postane šef struke Nižnji Novogorda koji je, u godinama koje su usledile, odlično vodio, promovišući istovremeno i brojne ruske igrače.

Upravo je taj vid rada, u kome nisu zapostavljeni mahom mladi domaći igrači, naprotiv, bio osnovni razlog zbog kojeg je i promovisan u selektora Rusije.

Lukić će nastaviti da radi u ekipi Nižnjeg Novgoroda. U drugoj polovini novembra će održati prvi trening kamp sa ruskom reprezentacijom, koju 26. i 29. očekuju mečevi na startu kvalifikacija za Mundobasket 2023. Srpski trener će tako mandat otpočeti utakmicama protiv Italije i Islanda.

„Imali smo produktivnu konverzaciju i odmah sam osetio veliko interesovanje. Ove sedmice sam im predstavio svoju filozofiju, moje mišljenje u kojem pravcu bi ruska reprezentacija trebalo da se kreće. Ponovo smo imali konstruktivan razgovor, sve je prošlo u pozitivnom tonu, bez ikakvih poteškoća. U Nižnjem Novgorodu, tradicionalno pokušavamo da napravimo balans između ostvarivanja sportskih rezultata i pružanja prilika mladim igračima. Često je trenerima teško da budu u sredini, ali ja sam godinama u tom sosu i tu nema ničeg novog za mene. To je ono što očekujem od ruskog državnog tima. Velika je čast predvoditi reprezentaciju, ali bih prihvatio samo dve ponude – Rusije ili Srbije“, otkrio je Zoran Lukić na konferenciji za novinare na kojo je predstavio i plan rada, kao i da će uskoro objaviti i ko će mu biti pomoćnici u stručnom štabu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari