Madar pohvatao sve konce 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Mogao je letos Željko Obradović da bira kakvog će plejmejkera dovesti u Partizan; čak je i javno otkrio da je na spisku imao desetine imena, ali da se, u konsultaciji sa Zoranom Savićem, opredelio za Jama Madara, nedovoljno iskusnog izraelskog organizatora igre.

Početak u Partizanu za reprezentativca Izraela bio je trnovit, prepun uspona i padova, međutim, Madar je stabilizovao formu u meri da je protiv Slaska u poslednjem kolu Evrokupa bio jedan od istaknutijih pojedinaca u Partizanu (71:93).

Za revnosnije poznavaoce košarkaških prilika u Evropi, Madar sigurno nije bio nepoznato lice pre letošnjeg dolaska u Partizan. Na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina, 2019. godine, zajedno sa Denijem Avdijom predvodio je Izrael do osvajanja zlatne medalje. Imenovani su obojica za članove idealne petorke, a godinu dana kasnije izabran je od strane Boston Seltiksa na NBA draftu, sa 47. pozicije u drugoj rundi.

Zbog nešto krhkije građe morao je na dokazivanje, prvo u matičnom Hapoelu iz Tel Aviva,  dok je danas na sličnom zadatku u Partizanu.

Crno-beli su letos morali da obeštete Hapole prilikom transfera sa nekih 250 hiljada evra, što je bio još jedan od dokaza rešenosti trenera Obradovića da sarađuje sa 22-godišnjim plejmejkerom zavidne tehnike, brzine i šuta, kao i izuzetne defanzivne agresivnosti.

Madar je poreklom iz jevrejske porodice iz Jemena (otac Zohan bivši gradonačelnik Beit Dagana). Igrač je koji defanzivno može da odgovori zahtevima u visokom presingu, zonskom presingu, ali je ranjiv prilikom preuzimanja, odnosno u mis-meč situacijama na niskom postu.

Negde od poslednjeg večitog derbija, do izražaja su došle njegove ofanzivne sposobnosti, posebno u šutu sa distance i poludistance, odnosno organizaciji igre i razvijanju napada u ranoj fazi, na otvorenom terenu. Četiri, od poslednjih pet utakmica završio je sa dvocifrenim košgeterskim učinkom, garniranih sa 3,4 asistencije po meču.

Ono što je posebno važno i na čemu trener Obradović insistira u igri Izraelca, smanjio je broj izgubljenih lopti sa čime je kuburio i u Hapoelu. U pomenutom periodu, samo je protiv Metropolitana „prodao“ četiri lopte, na ostalima ne više od jedne, što je veliki napredak.

Madar je krhkije građe što mu predstavlja problem protiv fizički snažnih bekova, veštih i namazanih u kontaktima. Njegove komparativne prednosti odnose se na brzinu, kvalitetnu tehničku obučenost u baratanju loptom (u driblingu podseća na Tonija Parkera), sportsku kuražnost i drskost, kao i veoma pouzdan šut iz driblinga.

Podjednako je precizan iz levog i desnog driblinga. Ima nešto niži izbačaj, samim tim i teže šutira preko igrača, međutim procenti šuta za dva i tri su mu vrlo dobri. Iako možda tako ne deluje, Madar ove sezone u oba takmičenja sa distance šutira impresivnih 40 odsto u ABA ligi i 50 odsto u Evrokupu.

Trener Obradović sigurno od 22-godišnjeg Izraelca očekuje napredak u aspektu organizacije igre. Madar ima dobra i pravovremena dodavanja desnom rukom iz driblinga, ali ne i levom. Trenutno je na 2,4 asistencije po meču, što je solidan učinak, međutim, s obzirom na profil centara trebalo bi da bude produktivniji u igri dva na dva, razigravanjem Koprivice, Lesora i Smailagića.

Takođe, ume da saigrača pronađe povratnim pasom, najčešće Kevina Pantera ali i u tom segmentu može još dosta da napreduje.

Od pomenutog večitog derbija u ABA ligi, minutaža mu je rapidno porasla i na poslednjih pet utakmica veća je od prosečnih 17,7 ove sezone (20,6 minuta).

Radoholik

Radne navike Jama Madara su veoma izražene. Osim što vodi računa o tome šta i na koji način, odnosno u kojim količinama unosi u organizam, spada i u grupu igrača koja ranije dolaze na trening i insistira na dodatnom radu. U stručnom štabu Partizana najčešće individualno radi sa Acom Matovićem, prevashodno na tehnici baratanja s loptom i mehanici šuta. Ume da ostane i da radi posle utakmica, uvežbava dribling, radi u stepu, koriguje šut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari