Mađari zazvonili za uzbunu 1Foto: EPA-EFE/ BALAZS CZAGANY

Ekipa bez klase i kvaliteta održala je fudbalski čas uobraženim zvezdama Barselone, Real Madrida, Intera i drugih evropskih velikana.

Ovako hrvatski portal „Indeks“ komentariše senzacionalni poraz „vatrenih“ od Mađarske (1:2) u drugom kolu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo. Ništa manje kritični nisu bili ni ostali lokalni mediji, a zaključak se svodi na jedno: Hrvatska više nema ni srce, ni dušu, ni volju za pobedom kakvu je imala na Svetaskom prvenstvu u Rusiji, gde je osvojila drugo mesto.

Čak su i mađarski mediji saglasni u tome da je u ponedeljak u Budimpešti pobedu odnela slabija ekipa sa većom željom. Ugledni dnevnik „Mađar So“ čak je konstatovao da je njihov nacionalni tim imao ono što Hrvati na tom meču nisu, a to je „ona muška stvar“. Hrvatska je na stadionu Ferencvaroša povela golom Rebića u 13. minutu, ali su Mađari golovima Szalaija i Patkaja do kraja napravili preokret. „Indeks“ navodi i da je poraz od Mađara došao u pravi čas jer se neuspeh u Ligi nacija u grupi sa Engleskom i Španijom prošle jeseni pravdao jačinom protivnika. Prvo upozorenje stiglo je u prvom kolu kvalifikacija kada su „vatreni“ jedva savladali Azerbejdžan (2:1).

– Ništa, moramo se skupiti i definitivno se probuditi… Prvo upozorenje je bilo protiv Azerbejdžana, tu smo se uspeli nekako provući, a ovo sada je bio novi šok za nas. Ako ovako nastavimo, imaćemo velikih problema da se plasiramo na EURO. Zato se moramo svi skupa probuditi, biti puno bolji i zaboraviti ono što je bilo. Fudbal je takav. Nemaš puno vremena za uživanje, za slavlja. Svi su motivisani protiv nas. Napravili smo nešto ogromno, veliko, ali to moramo ostaviti negde po strani i fokusirati se na ono što nas čeka u ovoj grupi – rekao je posle poraza od Mađarske selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Struka u Hrvatskoj smatra da Dalićev poziv na buđenje neće biti dovoljan, a da su igrači ispoljili balkanski mentalitet zbog kojeg će još dugo biti opijeni uspehom na Mundijalu. Najbolji igrač sveta prošle godine Luka Modrić pozvao je igrače i selektora na međusobni razgovor „hladnih glava“.

– Nismo sad razgovarali, još smo „vrućih glava“ i bolje je to ostaviti za neki drugi dan, ali sigurno da ćemo razgovarati. Definitivno se moramo podignuti i poboljšati našu igru, svi, jer imaćemo velikih problema nastavimo li ovako. Ne plasiramo li se na EURO biće to ravno katastrofi – rekao je Modrić.

Meč za pamćenje u ponedeljak uveče odigrale su Holandija i Nemačka – 2:3. „Panceri“ su posle nešto više od pola sata imali prednost od dva gola, zahvaljujući pogotcima Sanea i Serža Gnabrija. Međutim, u drugom poluvremenu usledio je „hladan tuš“ kada su De Liht i Depaj do 63. minuta izjednačili na 2:2. Ipak, drama Nemaca imala je srećan kraj pošto je napadač Hofenhajma Niko Šulc uspeo da pogodi mrežu „lala“ u 90. minutu. Selektor „pancera“ Joakim Lev izvinio se posle meča navijačima zbog „igre živaca“.

– Ovo je nova ekipa i još uvek se uigrava. Normalno je da imamo uspone i padove. Videlo se i na prijateljskom meču protiv Srbije da ne možemo da držimo isti nivo igre svih 90 minuta, ali težimo ka tome. Razumem navijače koji su se iznervirali što smo prokockali 2:0, ali na kraju je sve ipak završeno kako treba za nas – nalgasio je Lev.

Selektor Holandije Ronald Kuman izjavio je posle utakmice da je „sreća bila na strani Nemaca“.

– Odlični smo igrali, nismo pali ni kada smo gubili dva gola razlike. Gol u 90. minutu uvek boli, a naročito kada zbog njega izgubite. Ova ekipa je uprkos svemu pokazala da ima kvalitet za odlazak na Evropsko prvenstvo – zaključio je Kuman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari