Mađarski plivač Laslo Čeh završio karijeru 1EPA/Zsolt Czegledi

Mađarski plivač Laslo Čeh saopštio je danas da je završio karijeru, a ostaće upamćen po rivalstvu sa Amerikancima Majklom Felpsom i Rajanom Loktijem.

Čeh (35) je tokom karijere osvojio šest olimpijskih medalja, ali se među njima nije našlo nijedno zlato.

Vrhunac njegove karijere poklopio se sa Felpsovom, pa je na Igrama u Pekingu 2008. godine Čeh tri puta završavao iza Amerikanca koji je u tim trenucima postavljao svetske rekorde u više disciplina.

„Bilo je jako zanimljivo takmičiti se protiv njega, inspirisao me je da postanem bolji“, rekao je Čeh.

Na Igrama u Riju pre pet godina, Čeh je podelio srebro sa Felpsom na njegovoj oproštajnoj trci.

Tridesetšestogodišnji Lokti nije uspeo da se nađe u timu SAD za ovogodišnje Igre u Tokiju, što je Mađara ostavilo kao poslednjeg aktivnog plivača iz tog rivalstva.

Njegov poslednji nastup dogodio se noćas u trci na 200 metara mešovitim stilom, 17 godina nakon debija na Olimpijskim igrama u Atini.

On je sa vremenom minut i 57 sekundi završio na sedmom mestu, dve i po sekunde iza pobednika Vang Šuna iz Kine.

„Žao mi je što vreme nije bilo bolje. Pokušao sam da dam sve od sebe“, rekao je Čeh.

Američki plivač Majkl Endrju, koji je u današnjem finalu bio peti, rekao je da nije očekivao da će videti Čeha i dodao da mu je bila čast takmičiti se sa njim.

„Trudim se da uživam u trkama, ne samo da se trudim da budem najbolji. Sada je pravi trenutak da završim karijeru, odmorim se i provedem mnogo vremena sa suprugom“, rekao je Čeh pre trke.

Prema njegovim rečima, žena Dajana ga je terala da nastavi da trenira.

„Da sam ostao kući i gledao na televiziji, pomislio bih ‘Pa ja sam mogao ovo’, i možda bi me ta anksioznost i kajanje pratili zauvek. Ovo je bio najbolji način da završim, jer sam sada miran u glavi“, izjavio je Čeh.

Čeh je tokom karijere osvojio brojna svetska i evropska takmičenja, a među šest olimpijskih medalja nalaze se četiri srebra i dve bronze.

„Znao sam samo za plivanje i ništa drugo. Sada vidim da postoji jedan potpuno drugačiji život“, rekao je Čeh.