Mahoums najbolji kada je najvažnije, Čifsi deluju nepobedivo 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Kanzas Siti Čifsi pobedili su Filadelfiju Iglse sa 38:35 i treći put u klupskoj istoriji su osvojili najvredniji pehar u američkom fudbalu.

Patrik Mahoums vodio je svoj tim do trofeja Vinsa Lombardija, a odlučio je fild gol (šut za tri poena) kikera Harisona Batkera sa 27 jardi osam sekundi pre kraja meča.

Odlučujući trenutak na meču desio se dva minuta pre kraja kada je na trećem daunu za osam jardi Mahoums bacio lob pas ka hvataču Džu-Džu Šusteru Smitu, a lopta je bila predaleko od njega.

Ipak sudije su ubacile žutu zastavicu, jer su videle da je kornerbek Iglsa Džejms Bredberi zadržao protivnika, a Čifsi su onda dobili novi prvi daun koji su na kraju akcije krunisali postignutim fild golom za titulu.

Društvene mreže su se usijale nakog toga, navijači Filadelfije su bili besni, neki su i burno reagovali i protestvovali, a pojedini bivši NFL igrači su smatrali da je prestrogo dosuđen prekršaj.

Ipak kornerbek Iglsa je sportski priznao da je napravio holding koji je rešio 57. Superboul.

„To je bilo zadržavanje. Povukao sam njegov dres“, rekao je Bredberi.

Imao je osam sekundi Hrts za čudo, ali ga nije pronašao. Kanzas Siti se posle tri godine vratio na tron.

Pretprošle sezone je ubedljivo poražen od Tampa Bej bakanirsa (9:31) u 55. Superboulu, dok je prošle godine zaustavljen u finalu AFC-a od Sinsinatija.

Fantastična je bila i ofanzivna linija Čifsa koja nije dopustila nijedan „sek“ Filadelfiji, najboljem timu u ligi u tom segmentu igre.

Kvoterbek Džejlen Hrts je napravio fambl u prvom poluvremenu, dozvolivši defanzivni tačdaun lajnbekeru Niku Boltonu, što je možda i odlučilo Superboul budući da su u tom trenutku Iglsi bili u naletu i da su mogli da se odvoje na poveću razliku.

Izuzev te greške je bio fantastičan i sigurno je obezbedio višegodišnji ugovor u Iglsima koji će znati da unovči.

U duelu dvojice braća, pobedio je mlađi Trevis Kelsi koji je stigao do drugog trofeja, dok je dve godine stariji Džejson, centar Iglsa, mora da se zadovolji s jednim Superboulom, osvojenim pre pet godina, kada je srušen Nju Ingland sa Tomom Brejdijem u najvažnijem meču u američkom fudbalu.

Na poluvremenu su Iglsi vodili 24:14, ali to nije bio nikakav problem za povređenog Mahoumsa i drugove.

„Ponosan sam, svi smo razgovarali na poluvremenu, izazvali smo jedni druge da budemo bolji. Neću da kažem da smo bili stegnuti u prvom poluvremenu, ali nismo igrali sa radošću sa kojom inače igramo – želeo sam da momcima dam do znanja da smo radili toliko upravo za ovaj trenutak, i da moramo da uživamo u njemu, a ne da budemo preplavljeni. Borili smo se do kraja“.

U drugom poluvremenu su momci Endija Rida sve njegove zamisli iz svlačionice pretvorili u delo za veliko slavlje tima iz Misurija.

Mahoums: Neuspesi čine da mnogo više cenim sve ovo

Posle titule 2020. godine, Čifsi su ubedljivo izgubili od Bakanirsa 31:9 u finalu 2021, da bi prošle godine prokockali +18 protiv Bengalsa u konferencijskom finalu.

„Neuspesi… Oni nam omogućuju da mnogo, mnogo više cenim to što sada stojim ovde kao šampion“, rekao je 27-godišnji Mahoums, koji je postao tek 13. kvoterbek u istoriji koji je osvojio dva ili više Superboula.

Mahoums je bacio pasovima kroz vazduh za 182 jarda, a istrčao je i 44 jarda uz povredu zgloba koja ga muči nekoliko prethodnih nedelja.

„Zglob mi je bio dobro dok ga nisam opet malo iskrenuo. Bolelo me je na poluvremenu, malo sam ga razdrmao, bandažirao i izašao na drgo poluvreme. Nije bio dobar osećaj, ali morao sam da ostavim sve od sebe na terenu“.

Rijanin spektakl na poluvremenu

Tokom poluvremena na 57. Superboulu nastupila je Rijana. Pop zvezda je imala nastup sa stilom, a bila je na sceni sa plesačima.

Napravila je pravi spektakl. Za razliku od ranijih nastupa muzičara na Halftime nastupima Superboula, Rijana je nastupala sama, a otpevala je 11 pesama u nepunih 14 minuta, koliko je trajao nastup.

Ona je izvela svoje najveće hitove, iako je ranije rekla kako je zbog ograničenog vremena morala da izbaci mnogo pesama te da joj je to bio najteži deo priprema. Nastup je počela sa „Bitch Better Have My Money“, otpevala je neke od najvećih hitova „We Found Love“, „Umbrella“, „Rude Boy“, a nastup je završila sa „Diamonds“.

Hrts: Fambl nam je naštetio

Neutešan je posle poraza bio najbolji igrač Filadelfije Iglsa Džejlen Hrts.

„Došli smo da pobedimo i ostali smo kratkih rukava. Znam da će me to motivisati. Bio sam i ranije u sličnim situacijama. To je lepa stvar u vezi sa svime ovime, naći ću rešenje“, izjavio je Hrts.

On je imao tri istrčana tačdauna. Još je imao 304 prebačena jarda i jedan bačeni tačdaun, uz još 70 istrčanih jardi, ali i fambl kada je njegov tim mogao da se odlepi.

„Pokušavam da kontrolišem stvari koje mogu. Lopta je kod mene u svakom posedu, želim da je zaštitim, ali ta moja greška nas je koštala. Sada anliziramo, gledamo šta smo mogli više i bolje, ali tako je kako je“, ističe 24-godišnji Hrts.

Mahoums MVP Superboula

Kvoterbek Kanzas Siti Čifsa Patrik Mahoums posle osvojenog Superboula dobio je nagradu MVP finalne utakmice.

Tako je MVP sezone osvojio najzad Superboul, što se dogodilo po prvi put u ovom veku. Ta čast pripala je Patriku Mahoumsu, koji je kompletirao svojevrstan het-trik.

Pored titule MVP sezone i Lombardijevog trofeja kvoterbek Kanzas Siti Čifsa poneo je i zvanje MVP finalne utakmice. Ipak je u ovoj utakmici bio najzaslužniji za preokret, a meč je završio sa tri bačena tačdauna.

Ovo mu je ukupno drugo MVP priznanje Superboula, a po dva puta je osvajao i Lombardijev trofej, kao i treće veliko priznanje – MVP sezone.

Takođe ovo je druga Superboul kruna za trenera Endija Rida i tajt enda Trevisa Kelsija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari