Maratonac u humanitarnoj akciji 1Foto: Goran Nikolić

Paraolimpijac iz Kragujevca, Goran Nikolić, 3. septembra krenuo je na put dug 2.400 kilometara, kako bi istrčao 55 maratona za 55 dana.

On će svakog dana preći 42 kilometra i obići brojne gradove u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Cilj poslednje maratonske trke biće mu u Budvi, 27. oktobra, kada se proslavlja Međunarodni dan belog štapa. Ovaj atletičar, iako slabovid, trčanjem 55 maratona želi da skrene pažnju na važnost sporta za ljude sa invaliditetom i da prikupi sredstva za opremanje Regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra” u Kragujevcu. “Smatrao sam da, kao upravnik, mnogo korisniji mogu biti ako sam na drumovima i trčim ove maratone, kako bih obezbedio nabavku opreme uz pomoć humanih ljudi”, rekao je Goran.

Opremanje Regionalnog centra njemu je glavni cilj trčanja, a sporedni je obaranje aktuelnog Ginisovog rekorda, koji sada drži jedan Japanac, sa pretrčana 52 maratona za 52 dana. Takođe, Goran ima za cilj i da se stvore uslove za kolektivne sportove za osobe sa invaliditetom pošto ih na Paraolimpijadi već dugo nema, a među kojima su: odbojka, košarka u kolicima, golbol za slepe.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari