Marina Maljkovicfoto STARSPORT

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković i bivši selektor muškog nacionalnog tima Aleksandar Đorđević dobitnici su Nagrade za životno delo, odlučio je Upravni odbor Udruženja košarkaških trenera Srbije (UKTS).

Kako se navodi u saopštenju, Maljković i Đorđević dobitnici su najvišeg priznanja UKTS koje nosi ime legendarnog Slobodana Pive Ivkovića.

UKTS je naveo da je Marina Maljković najuspešniji trener u istoriji sprske ženske košarke.

Ona je sa reprezentacijom Srbije dva puta je bila šampion Evrope (2015. i 2021), a sa kontinentalnih prvenstava ima i jednu bronzu. Takođe, na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila je bronzanu medalju.

U klupskoj konkurenciji je sa košarkašicama Fenerbahčea ove sezone osvojila je Evroligu, dok je sa ekipom Galatasaraja stigla je do trofeja i u Evrokupu.

Šest puta je bila šampion Srbije, a ima i četiri pehara namenja pobedniku Kupa „Milana Cige Vasojevića“. Po dva puta osvajala je titulu prvaka Turske i regionalne ABA lige.

Aleksandar Đorđević, koji trenutno predvodi reprezentaciju kine, najtrofejniji je selektor od osamostaljenja Srbije, navodi UKTS.

On je sa nacionalnim timom osvojio tri srebra – po jedno na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014, Evropskom šampionatu 2017. u Turskoj i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Kao trener Virtusa iz Bolonje okitio se titulom prvaka Italije i FIBA lige šampiona, dok je prosle godine sa Fenerbahčeom osvojio titulu u Turskoj. Takođe, 2018. godine sa minhenskim Bajernom bio je pobednik nemačkog Kupa, a Kup Grčke osvojio je i sa Panatinaikosom 2016. godine.

Marina Maljković i Aleksandar Đorđević su se tako našli u odabranom društvu pošto su prethodni dobitnici ove nagrade Nebojša Popović, Aleksandar Nikolić, Radomir Šaper, Borislav Stanković, Milan Vasojević, Strahinja Alagić, Ranko Žeravica, Slobodan Ivković, Dušan Ivković, Željko Obradović, Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Borislav Ćorković, Vladislav Lučić, Borivoje Cenić, Duško Vujošević i Zoran Kovačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari