Marina Maljković posle reprezentacije i Fenerbahče popela na krov Evrope: Srbija ima trenersku aždaju (VIDEO) 1Photo: FIBA

Selektorka srpske ženske selekcije osvojila Evroligu sa turskim klubom.

Marina Maljković je već pokoravala Stari kontinent sa Orlicama, a večeras je to učinila i sa košarkašicama Fenerbahčea, pošto ih je vodila u maestralnoj partiji u finalu sa ekipom Mersina – 99:60 (29:17, 28:7, 20:20, 22:16).

Ćerka nekada sjajnog stratega muških ekipa, Božidara Maljkovića, tim iz Istanbula preuzela je u finišu prošle sezone i stigla da ga dovede do titule prvaka Turske. Već tada se dala naslutiti još bolja takmičarska godina, jer je ekipa koju je sama izabrala na impresivan način stigla do trona i prekinula Fenerov post u finalima EL (4).

Osim nje, titulu sa Fenerbahčeom osvojile su i srpske košarkašice Mina Đorđević i Ivana Raca, s tim da nisu uspele da se upišu u poenterke u meču odluke, a od kakvog je trenerskog štofa naslednica predsednika Olimpijskog komiteta Srbije potvrđuje i podatak da je sa drugim turskim velikanom – Galatasarajem 2018. godine uzela Evrokup.

Reprezentaciju Srbije vinula je u evropske visine zlatnim medaljama na prvenstvima 2015. i 20121. godine, a kao selektorka je „iskovala“ i kontinentalnu bronzu 2019. Njen trenerski pečat stoji i ispod istorijskog trećeg mesta na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru.

Da će jednog dana harati klupskom košarkom moglo se videti još u vreme dok je sedela na klupi Hemofarma, jer je sa Vrščankama osvojila dve duple krune (prvenstvo i Kup Srbije), 2008. i 2009. godine. Kao šefica stručnog štaba Partizana proslavila je četiri titule u nizu (2010, 2011, 2012, 2013), dva Kup pehara (2011, 2013) i dva prva mesta u Regionalnoj ligi (2012, 2013).

Fenerbahče sada ima po jednu osvojenu Evroligu u obe polne konkurencije, a zanimljivo da su mu i jedan i drugi trofej doneli srpski treneri. Željko Obradović je to uspeo sa košarkašima 2017. godine, a večeras i njegova neverovatna zemljakinja.

 

Neverovatna poenterka Brijani Stjuart

Na parketu je briljirala Brijani Stjuart. Dvostruka WNBA šampionka sa isto toliko MVP priznanja, nekadašnji Ruki godine, višestruki član idealnih petorki najjače ženske košarkaške lige i osvajačica pet svetskih titula sa Sjedinjenim Američkim Državama ubacila je rekordnih 35 poena u finalu EL (10/17 iz igre, 5/5 za tri). Plus je imala šest skokova i tri asistencije za indeks korisnosti 36!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari