Mario Nakić još bez odluke za koju će selekciju igrati 1

Opšte je poznata stvar da evropski velikani imaju odličan skauting i da pretežno širom Starog kontinenta vrše odabir najtalentovanijih kojima kasnije, prevashodno roditeljima, nude čvrste dokaze da je prelazak, odnosno odvajanje od kuće sa 14-15 godina dobar i vizionarski potez.

Na primeru Luke Dončića zaista se pokazalo da Real Madrid nije pogrešio kada je sve svoje resurse upotrebio da 2012. tada supertalentovanog 13-godišnjaka dovede iz ljubljanske Olimpije. NJegova majka Mirjam Poterbin dobila je posao u Madridu, a Luka sve uslove da se uz košarku, obrazuje na adekvatan način.

Dončić je ipak „jedan od milion“ koji je zaista uspeo, mnogi su se izgubili u tom „projektu“, brojni nisu ostvarili nikakve karijere, dok pojedini i danas „leče rane“ iz najranije mladosti. Mario Nakić bi ipak mogao da bude „novi projekat“ Real Madrida posle Luke Dončića, a kao poslednji dokaz može poslužiti i nedavni završni turnir juniorske Evrolige koji je „kraljevski klub“ osvojio na dominantan način, a Mario bio najbolji pojedinac takmičenja u konkurenciji brojnih talenata iz njegovog tima, ali i na čitavom turniru.

Nakić ima sličnu životnu priču nalik Luke Dončića, gotovo identičan razvojni put do 18. godine, zbog čega i ne čudi što su čak tri nacionalna košarkaška saveza zainteresovana za njegovu reprezentativnu budućnost. Među njima je i Srbija sa možda i najubedljivijim argumentima.

Mario Nakić je rođen 14. juna 2001. u Beogradu. NJegov otac je Ivo Nakić poznati hrvatski košarkaš koji je sa Partizanom 1992. godine osvojio Kup šampiona. Prethodno, Ivo je sa Cibonom u dva navrata takođe osvajao današnju Evroligu, a od 1986. do 1992. uspešno je nastupao za beogradske crno-bele. Iako se posle sezone u kojoj je Partizan postao najbolji na Starom kontinentu vratio u Zagreb i takmičarsku 1992/93 odigrao opet u Ciboni, Nakić je zadržao veze sa Beogradom u kojem je na kraju i formirao porodicu.

NJegova supruga Zorica bila je prethodno u braku sa Slobodanom Bobom Živojinovićem, proslavljenim srpskim teniserom, sa kojim ima sina Stefana. Zajedno su dobili ćerku Ivu i sina Marija koji je košarkaški stasavao u Zemunu, poznatoj i priznatoj školi košarke, a potom je sezonu 2013/14 proveo u mlađim kategorijama Partizana.

Već tada je bio u notesima skauta Real Madrida koji su uspešno ubedili njegove roditelje i od takmičarske 2015/16 Mario je deo „kraljevskog kluba“. Od samog dolaska uspešno se pozicionirao u supertalentovanoj generaciji 2001/02, nametnuo kao lider tima u kome su najmanje tri-četiri NBA prospekta: Karim Kvili, Golden Dike, pre svih Usman Garuba, Boris Tišma i Amar Sila. Nakić je na nedavno završenom juniorskom turniru Evrolige proglašen za MVP; u finalu je Mega Bemaksu ubacio 33 poena, uz osam skokova i četiri asistencije.

Ove sezone je, tačnije 24. maja, sa svega 17 godina debitovao za prvi tim Reala protiv Gran Kanarije. Marija odlikuju odlične fizičke predispozicije, izvanredan osećaj za igru, nesebičnost i mehanika šuta vrlo slična Dončićevoj (sa zemlje, u penjanju, šutira u najvišoj tački izbačaja).

Košarkaški savez Srbije kontinuirano poslednje četiri godine pokušava na sve načine da ga privoli da nastupa za „orlove“. Mario u mlađim kategorijama nije bio član nijedne selekcije, iako je želja KSS bila velika i nesporna, njegova porodica, pre svega otac koji vodi računa o karijeri, smatrali su da nije vreme da se njihov sin opredeli za koga će zaigrati.

Dončić recimo nije imao nedoumicu; iako mu je otac Srbin: Saša Dončić, a majka Slovenka, Luka je smatrao da kao rođen i stasao u Sloveniji jedino za „zmajeve“ i može da igra. Poput Marija i njega je vrbovao Košarkaški savez Španije, ali na kraju nije uspeo. Selektor Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović, predsednik Saveza, i dalje predano rade na tome da Marija privole da zaigra za Srbiju, s obzirom na to da bi u bliskoj budućnosti mogao da bude lider na duže staze. Španci pak u neodlučnosti porodice Nakić vide svoju šansu, dok se Hrvati uzdaju u poreklo njegovog oca Ive.

Navodno, Mario je već prelomio i uskoro bi trebalo da obelodani da li se rukovodio srcem ili glavom?

Mršić: Mario je bliži Srbiji

Veljko Mršić, novi selektor Hrvatske, u razgovoru za tamošnje medije bio je vrlo realan po pitanju reprezentativne budućnosti Marija Nakića: „Pre par dana sam pričao s Ivom i rekao mi je da ćemo se naći i razgovarati. Priznao mi je da Mario još nije ništa odlučio, ali da je ipak bliže igranju za Srbiju. Tamo se rodio, tamo mu je porodica, prijatelji, za Hrvatsku ga vežu samo letovanja. U kontakt s njim stupili su Đorđević i Danilović i nagovaraju ga da se odluči za Srbiju. Rekao sam Stojku i Joki (funkcioneri u KSH) da se hitno moramo naći s momkom i napraviti sve što možemo da ipak odabere Hrvatsku“, obelodanio je planove Saveza Veljko Mršić.

Real odvodi još jednog talenta Partizana

Posle Marija Nakića, Partizan bi mogao da ostane bez još jednog izuzetno talentovanog beka. Ilija Milijašević, možda i najperspektivniji plej u Srbiji iz generacije 2004, navodno se već pozdravio sa saigračima putem društvenih mreža, s obzirom na to da je njegova porodica prihvatila ponudu Real Madrida. Zanimljivo, Milijašević i Nakić imali su isti razvojni put pošto je Ilija takođe stasavao u Zemunu pre nego što je prešao u Partizan. U mlađim pionirima Zemuna umeo je da ubaci i više od 50 poena na jednom meču. On je dominirao na poslednjem šampionatu Srbije za pionire koji je Partizan osvojio i mogao bi da pređe u Real bez ikakvih ugovornih prepreka jer je maloletan, a Partizan bi u tom slučaju dobio trening kompenzaciju koju propisuje FIBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari