Marko Marinović: Više pobeda nego prošle sezone 1Marko Marinović foto Đorđe Kostić/Starsport

U debitantskoj prošloj sezoni u ABA ligi bilo je uspona i padova, primetne euforije, ali i straha da li će se na vreme obezbediti opstanak. Na kraju, Borac je uplovio u mirnu luku i sa gotovo novim timom pokušaće ove sezone da bude kompetitivniji i za one najveće rivale još nezgodniji rival.

Marko Marinović, mladi srpski stručnjak, ostao je na klupi Borca i sa boljom finansijskom potporom uspeo da formira tim po svom ukusu, čiji će deo biti i neki vrlo zanimljivi igrači, koji su ostali nedorečeni u procesu pretvaranja talenta u košarkaški kvalitet.

Subotnjim gostovanjem Igokei, Čačani će startovati u regionalnoj ligi.

– Napravili smo novu ekipu kojoj smo pridodali nekoliko mladih igrača. Nažalost, trenutno imamo i par povređenih, ali svakako vrlo respektabilan sastav za koji se nadam da će biti konkurentan – rekao je Marinović za Danas.

Borac je prošle sezone slovio za tim koji je gajio moderan stil igre sa puno trčanja, tranzicije… Ipak, broj pobeda ostao je negde u disharmoniji sa prikazanim nivoom igre.

– Kao po navici, pet ili šest ekipa boriće se za mesta u plej-ofu dok će drugi gledati kako da na vreme obezbede opstanak. Očekujem da ostvarimo bolji rezultat u odnosu na prošlu sezonu, a to znači više od osam pobeda. Nadam se i da će epidemiološka situacija biti takva da ćemo moći kod kuće da nastupamo pred našim navijačima. To bi nam u mnogome pomoglo da u Čačku zaista imamo domaći teren. Naši navijači bi mogli da posle 30 godina gledaju najbolju košarku u regionu u svojoj hali. Mi jesmo pobeđivali i Zvezdu i Partizan i sigurno ni protiv koga nećemo isticati belu zastavu, ali bi nam prednost domaćeg terena posebno značila u duelima sa ekipama približnog kvaliteta – iskren je Marinović.

On dodaje da je finansijska situacija bolja nego lane.

– Nama je cilj da Borac postane stabilan abaligaš i u tom kontekstu budžet bi trebalo da bude stabilan. Mi smo jedini klub van Beograda koji ozbiljno radi. Uostalom, naši kadeti su aktuelni prvaci Srbije. Naš cilj jeste decentralizacija košarke u Srbiji, što podrazumeva i sposobnost dovođenja darovitih igrača, u čemu uspevamo poslednjih godina. S tim u vezi, za Borac je važno da ima stabilan i na vreme obezbeđen budžet – kaže Marinović koji je uspeo da u klub dovede i darovite igrače poput Marka Pecarskog i Bojana Tomaševića, a tu je i 22-godišnji Argentinac Lautaro Lopez.

Kada se njima pridodaju najdarovotiji momci iz omladinske škole Borca: Stefan Janković, kao i Đorđe Ćurčić „stariji“ i Đorđe Ćurčić „mlađi“ postaje jasnije da Borac neće odstupiti od ideje da rezultate ostvaruje gradeći igru preko mladih igrača.

– Mladi će prema zaslugama dobijati šansu. Sezona je duga, imaćemo puno utakmica i sigurno će biti prostora i za njih. Stariji Ćurčić igraće recimo i u B ligi za Čačak 94; pomno ćemo pratiti njegov razvoj i ne samo njegov, već i ostalih i u skladu sa tim blagovremeno reagovati – naglasio je Marinović.

Borac je i prošle sezone pokazao da ume da iskautira i zanimljive inostrane igrače.

Ove godine javnosti bi mogao da bude interesantan Hanter Hejl, 24-godišnji Amerikanac koji je prošlu, prvu profesionalnu sezonu, proveo na Novom Zelandu gde je umeo da na utakmici ubaci i više od 40 poena.

– Hanter Hejl je, kao što ste i rekli, skorer i zbog toga je i doveden. Odlično radi, ima izvanrednu radnu etiku i do sad je ispunio sve što sam od njega tražio. Dolascima Sava Lešića i Ilije Đokovića dobili smo dubinu u rosteru na način da ćemo moći da vršimo željeni pritisak u odbrani i da prezentujemo zanimljivu košarku. Verujem da ćemo uspevati da igramo brzo i atraktivno – neće Marinović odstupiti od svojih trenerskih ideja ni u nastupajućoj sezoni.

Pecarski je dragulj

U odnosu na talenat koji je posedovao kao kadet i junior, Marko Pecarski u seniorskoj karijeri nije uspeo da ni delić toga modifikuje u kvalitet dovoljan da postane interesantan najboljim evropskim klubovima. Nekako je bez mnogo pažnje menjao klubove, bukvalno svake godine. Nakon epizode u FMP, 21-godišnji Pecarski letos je stigao u Borac.

„I sam dolazak Marka Pecarskog za nas je dokaz da dobro radimo. On je dragulj srpske košarke, nekadašnji MVP Svetskog prvenstva, kojem karijera nije išla očekivanom uzlaznom putanjom. Na osnovu onoga što sam video tokom prijateljskih utakmica mislim da bi Pecarski mogao da postane jedan od vođa ovog novog tima“, istakao je Marinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari