Marko Marjanović u B finalu 1Foto: Miljan Lakić/VSS

Marko Marjanović nije uspeo da se plasira u finale Svetskog prvenstva za seniore u Sarasoti (SAD). Naš skifista je u petak, 29. septembra 2017, u drugoj grupi polufinala s vremenom 7:02.95 bio peti, pa će se tako u nedelju od 15,15 č boriti za plasman od sedmog do 12. mesta.

Iz ove grupe polufinala u finale su se plasirali Britanac Baras (6:49.97), Hrvat Martin (6:51.36) i Nemac Naske (6:51.94), dok će četvrtoplasirani Danac Nilsen (6:53.43) i šestoplasirani Rus Ribčev (7:09.81), poput Marjanovića, veslati u B finalu. Marjanović je, poput svoje dve prethodne trke u Sarasoti, i u polufinalu sjajno startovao. Posle prvih 500 m bio je na vodećoj poziciji, ali su za njim minimalan zaostatak imali Hrvat Martin, Britanac Baras i Nemac Neske. Do ulaska u drugu “hiljadarku” naš skifista je pao na četvrto mesto. U narednih 500 metara pretekao ga je Danac Nilsen, pa je Marjanović u poslednju četvrtinu trke ušao kao peti. Sa tim plasmanom je i prošao kroz cilj. Iz prve grupe polufinala u A finale otišli su Čeh Sinjek (6:51.16), Kubanac Furnijer Rodrigez (6:52.68) i svetski rekorder, Novozelanđanin Manson (6:53.01), a u B finale Poljak Vegricki-Smiček (6:56.43), Holanđanin Broenink (7:04.21) i Švajcarac Stalhberg (7:17.22).

U subotu, 30. septembra, Miloš Vasić i Nenad Beđik boriće se za svoje drugo odličje na svetskim prvenstvima, a četvrto uzastopno ovoj godini na međunarodnoj sceni (u 2017. osvojili srebra na svetskim kupovima u Beogradu i Poznanju i bronzu na Evropskom prvenstvu u Račicama). Osvajači bronze na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu 2015. od 16,38 časova veslaće u finalu dvojca bez kormilara protiv Britanaca Džefrija i Đorđa, Italijana Loda i Vičinija, aktuelanih evropskih prvaka, braće Sinković iz Hrvatske, olimpijskih pobednika i svetskih prvaka u dubl skulu, Novozelanđana Mareja i Hantera, naslednika čuvenog dvojca Bond, Marej, koji je bio neporažen na svetskoj sceni od 2009 do 2016, i braće Onfrej iz Francuske, vicešampiona Evrope iz Račica ove godine. Pred okršaj za medalje Vasić se prvo osvrnuo na polufinale u kojem je naš čamac završio na trećem mestu. U toj trci pobedila je posada Italije, a drugi bio čamac Novog Zelanda.

– U polufinalu smo izveslali mnogo bolju trku u odnosu na prethodne dve u Sarasoti. Od početka smo krenuli onako kako je trebalo, bili ravnopravni sa Italijom i Novim Zelandom do 1.500 m, ali smo onda, kada je postalo očigledno da imamo finale u džepu, malo spustili ritam u nameri da prištedimo snagu za završni okršaj u SAD – kazao je Vasić i dodao – Među najboljih šest čamaca smo na svetu, što nam je bio prvi cilj na ovom šampionatu. Konkurencija je paklena, najjača u poslednjih nekoliko godina, ali mislim da će, uprkos tome, u finalu biti sve otvoreno. Imaćemo dovoljno vremena da napunimo baterije do starta poslednje trke u Sarasoti, a ne mislim da smo u minusu u odnosu na ostale ekipe budući da smo jedini od svih finalista do sada imali tri trke. To može samo da nam bude motiv više, a povrh svega pauza između nastupa je sasvim dovoljna za potpuni oporavak. Namera nam je da u finalu krenemo na sve ili ništa, ali i uz težnju da izveslamo svoju trku. Svesni smo da će nam za visok plasman biti neophodno da nađemo energiju i način za visok ritam u finišu. Verujem da ćemo uspeti u tome jer smo spremni i motivisani do neba da u subotu pružimo svoje najbolje izdanje u dosadašnjim karijerama.

Pre muškog u subotu će se na stazi naći i srpski ženski dvojac bez kormilara. Od 15 časova Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić, koje i dalje pripadaju kategoriji mlađih seniorki, veslaće u B finalu gde će im rivali u borbi za plasman od sedmog do 11. mesta biti posade Republike Irske, Italije, Kine i Meksika.

 

Satnica srpskih čamaca

B finale – Ženski dvojac bez kormilara Milica Slijepčević, Ljiljana Jošić – Republika Irska, Italija, Kina, SRBIJA, Meksiko – 15 č

A finale – Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – SRBIJA, Velika Britanija, Italija, Hrvatska, Novi Zeland, Francuska – 16,38 č 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari