Marš "trećeg ešalona" 1Foto: EPA-EFE/ ETTORE FERRARI

Kada su projektovali borbu za titulu u muškom singlu, organizatori aktuelnog turnira u Sinsinatiju sigurno nisu pomišljali da nekoliko velikih favorita nećemo gledati ni u četvrtfinalu prestižnog mastersa na betonskoj podlozi.

Drugi reket sveta i jednostruki „osvajač“ Ohaja Španac Rafael Nadal nije se ni pojavio u tom američkom gradu, jer je posle trijumfa u Montrealu iznenadio uzimanjem brejka do predstojećeg zaključnog grend slema u sezoni, šestoplasirani na ATP listi Nemac Aleksander Zverev „proklizao“ je već u drugom kolu, dok je apsolutni rekorder Sinsinatija Švajcarac Rodžer Federer stao u osmini finala turnira, s kojeg je čak sedam puta odnosio pobednički ček.

– Kada igram protiv Rafaela Nadala ili Novaka Đokovića, više-manje znam šta će da urade ili šta mogu da urade. Drugačije je kada prvi put igrate protiv nekoga. Možda je to mala prednost koju imaju protiv nas, ali uprkos tome, i dalje moraš da pogađaš ćoškove, linije, održavaš nivo. On je radio upravo to. Bio je savršen – objasnio je Federer posle prerane eliminacije sa generalne probe za US open, inače uveren da se to neće odraziti na njegov nastup u NJujorku.

Dok se (ne)uveri u to, teniski svet će brujati o (po 38-godišnjeg vlasnika 20 GS trofeja) fatalnom Andreju Rubljovu, ne samo zato što je 17 godina mlađi Rus tih sat vremena „vozao“ kako je hteo finalistu nedavnog Vimbldona već i zato što je do četvrtfinalnog duela sa svojim starijim zemljakom Danilom Medvedevim stigao kao kvalifikant. Znači, sa loše startne pozicije i uz više utrošene energije, što ga, opet, nije sprečilo da odigra maestralno protiv već viđenog pobednika i ode tamo gde ga niko nije očekivao. Isto važi i za Miomira Kecmanovića, bez obzira što dva leta mlađi Srbin protiv Roberta Bautiste Aguta nije bio u stanju da reprizira odličnu rolu protiv Zvereva, velike teniske nade Feliksa Ožea-Alijasima (21. u poretku tenisera). A, da se nije šaliti sa momcima koji težim putem stižu do glavnog žreba pokazao je i Japanac Jošihito Nišioka, kojem je borba za polufinale sa Davidom Gofanom jedan od najvećih uspeha u karijeri, sa 58. mestom kao najvišim plasmanom od kako je profesionalni teniser.

U takvim okolnostima, branilac titule u Sinsinatiju i prvi reket sveta Novak Đoković ima, što bi se reklo, otvoren put kao još jednom „jakom“ trofeju. Pod uslovom da nakon slavlja u prva dva meča izbaci Francuza Luku Puja, kojem je nastup u subotu u 03.00 po srednjeevropskom vremenu bilo treće masters 1/4 finale, ali prvo od Monte Karla 2017. godine. A onda dobije polufinalni okršaj sa Rubljovom ili Medvedevim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari