Matić u Bretanji: Prvi dolazak našeg igrača u Ren posle Mijalkovića iz Partizana 1996. 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Ren je klub duge tradicije. Jedan je od osnivača profesionalne francuske fudbalske lige 1932.

Od 84 sezone u najboljem društvu je 67, a neprekidno od povratka iz drugog razreda 1994. na krilima svežeg novca poslovnog čoveka Fransoa Pinoa.

Preko svog holdinga „Artemi“, koji ulaže u sport, umetnost, turizam, hranu, vino, izdavaštvo i štošta još, ovaj 86-godišnjak i dalje nadgleda fudbalsko čedo iz svoje Bretanje.

Renu je najbolji plasman u prvenstvu treće mesto 2020, što ga je prvi put uvelo u Ligu šampiona, ali se nije proslavio. Imao je samo remi s Krasnodarom (1:1) kod kuće i pet poraza.

U prethodne dve sezone domet je bio četvrto mesto. Ren je izvadio kartu za Ligu Evrope, ali su mu pretenzije da opet bude među vodećim evropskim timovima.

 

Zato je doveo Nemanju Matića, uveren da će mu iskustvo prepečenog 35-godišnjaka odlično doći na sredini terena.

Nekadašnji reprezentativac Srbije je napustio Romu godinu pre kraja ugovora zbog nesuglasica s njenim trenerom Portugalcem Žozeom Murinjom, kome je u karijeri bio jedan od omiljenih igrača za svoje taktičke zamisli. Po njegovoj želji je i došao u Rim prošlog leta.

Prestonička „Republika“ je tvrdila da je Matić, želeći da što pre ode, lažirao povredu na pripremama „vučice“ u Portugaliji. Zato ga je Murinjo, ozlojeđen na igrača koga je smatrao najvećim saveznikom, odstranio iz tima.

 

Matić je s Renom potpisao ugovor na dve sezone. Predstavljen je kao umetničko delo, a to je aluzija na Pinoa, osvedočenog ljubitelja umetnosti, strastvenog kolekcionara.

„Osećam da sam dobrodošao ovde. Sjajno sam primljen. Svideo mi se projekat koji mi je predočen od početka razgovora. Znam da je u timu mnogo talentovanih. Jedva čekam da krenem“, rekao je Matić čim je njegov pristanak ozvaničen.

Prvi je naš igrač koji dolazi u Ren posle halfa Bratislava Mijalkovića, koji je prešao iz Partizana 1996, ali je igrao u samo jednoj utakmici. Zauzeo je mesto u odbrani na meču s Hapoelom u Tel Avivu u Intertoto kupu, nekadašnjem nižerazrednom takmičenju UEFA. Francuski tim je pobedio s 2:0. Mijalković je posle nepune godine sreću potražio u Peruđi.

Na Renovom golu je i u duelu s Izraelcima bio Goran Pandurović, Mijalkovićev saigrač među crno-belima, koji je stigao godinu pre njega. Branio je s uspehom tri sezone, a onda je završio karijeru na pragu 35. rođendana.

U Renu je igralo još nekoliko naših. Najupečatljiviji je bio golgeter Silvester Takač, koji je došao u decembru 1966. kao jugoslovenski prvak s Vojvodinom. Ostao je dve i po godine. Jednom je bio i četvorostruki strelac na meču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari