Bačka Topola na nogama zbog Lige šampiona: Polet TSC-a u svečarskom ambijentu, Braga vida ranu i stid iz domaćeg prvenstva 1Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Male su šanse, gotovo nikakve, da će fudbalski viceprvak Srbije TSC da ode u plej-of za Ligu šampiona. Taj film bi se onda zvao „Čudo u Bačkoj Topoli“.

U revanšu trećeg kola kvalifikacija protiv Brage (utorak u 20 časova), koja ga je u Portugaliji savladala s 3:0, vidi druge prilike.

Klubu koji stremi da postane redovni učesnik evrokupova motiv je da i igrački i rezultatski ostavi bolji utisak u svečarskoj atmosferi u svojoj kući i da razgali svih 4.500 svedoka prvog evropskog meča u svom mestu.

Podsetimo da je pre tri leta, kada je u predtakmičenju igrana samo po jedna utakmica iz predostrožnosti u okolnostima pandemije virusa korona, TSC dočekao bukureštanski FCSB u drugom kolu trke za Ligu Evrope, ali mu je domaćin bio u Senti, jer se njegov ušuškani stadion još gradio.

Na četrdesetak kilometara odatle desila se goleada za anale Evropske fudbalske unije (UEFA), jer su prvi put pod njenim krovom oba tima dali po najmanje šest pogodaka, računajući i produžetke (u osnovnom delu 4:4). Gosti su dalje otišli na penale, jer su iskoristili svih pet – 5:4.

TSC i u drugi okršaj s Bragom ulazi vedra čela s obzirom na učinak u Superligi Srbije. Na megdan joj je otišao posle pobede protiv niškog Radničkog (3:0 na „Čairu“), a vrata joj otvara iza minimalnih 1:0 na svom terenu u duelu s kragujevačkim Radničkim.

U trećeplasiranom timu prošlog portugalskog prvenstva stvar stoji drukčije. Za vikend je tamo krenula liga, a upravo se njemu zalomilo da igra na otvaranju, tri dana posle prvog meča s TSC-om. U petak je iz njenog „kamenoloma“ grumen odneo Famalikao pobedonosnim pogotkom debelo u nadoknadi vremena u utakmici – 2:1. Strelac je bio Španac Oskar Aranda, 21-godišnje desno krilo, koga je pozajmio madridski Real.

Uspehu, a krenulo je sasvim drugačije jer je domaćin poveo preko kapitena Rikarda Orte već u 9. minutu, obradovao se i Mirko Topić, defanzivni vezista koji je nedavno stigao iz Vojvodine za milion evra. Ušao je u igru u 64. minutu.

Poraz je teško pao Braginom treneru Arturu Žorgeu.

„Izuzetno smo razočarani i zbog navijača koji nam u velikom broju daju nesebičnu podršku. Nismo želeli da počnemo ovako. U potrazi za sledećim vodećim golom smo gubili strpljenje i konce igre, a a kada je to tako, onda se smanjuje mogućnost za pobedu. Ne smemo da klonemo duhom. Već u Srbiji moramo da pokažemo od kakvog smo materijala i da se stabilizujemo jer imamo značajne pretenzije u domaćem prvenstvu“, rekao je Žorge.

Braga stiže u Bačku i posle poražavajuće scene na svom živopisnom stadionu na meču s Familikaom. U završnici utakmice nervoza je zahvatila i njenu publiku na tribini iznad klupe s rezervama. Došlo je do tuče u kojoj je najdeblji kraj izvukla žena koju je hitna pomoć iznela na nosilima. Zbog žestine pesničenja nije bila dovoljna reakcija obezbeđenja nego je prste umešala interventna policija.

U Bragi se stide nemilih događaja koji su u njenoj areni prava retkost. U javnoj osudi uhapšenog izgrednika nagoveštava se i doživotna zabrana ulaska na stadion.

Ko prođe dalje posle revanša u Bačkoj Topoli, sastaće se s uspešnijim iz duela Panatinaikosa i Marselja. U Atini su „zeleni“ pobedili a 1:0.

TSC, i da ne načini čudesni podvig, svakako ima obezbeđenu evropsku jesen to jest još šest utakmica u takmičenju po grupama Lige Evrope. U drugostepeno takmičenje UEFA mogla bi i Braga ukoliko ostane kratkih rukava u plej-ofu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari