Mbape razbio Barselonu 1Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Nije bilo Nejmara sinoć u Barseloni, ali ni drame nije bilo, naprotiv, Parižani su prvi put u istoriji kluba „pokorili“ Kamp Nou i posle uvodnog meča osmine finala praktično vizirali karte za četvrtfinalni serijal Lige šampiona.

Sličan scenario pročitan je i u Budimpešti, u kojoj je Lajpcig morao da ugosti Liverpul, ali mu nije bilo „propisano“ da i sa dva kardinalna kiksa bukvalno s poklonima isprati engleskog velikana (0:2).

Het-trikom, Kilijan Mbape bio je surovi egzekutor odličnih akcija njegovih saigrača, koji su u srcu Katalonije mogli i ubedljivije od konačnih 1:4 da činjenično pokažu u kolikoj je organizacionoj, igračkoj i kadrovskoj krizi Barselona.

Jasno je da, uprkos nesvakidašnjem istorijalu evropskih duela u poslednjoj deceniji, Barsa neće imati neke nove štihove u kartama koje su odavno „provaljene“, pročitane i toliko loše raspodeljene da će u katalonskom gigantu biti srećni ako u revanšu u Parizu ne dožive još veću kanonadu.

Faktički samo do opravdano dosuđenog penala u 25. minutu i petog Mesijevog gola Parižanima, Barselona je iole delovala kao ekipa sposobna da kod kuće iskreira rezultat teorijski optimalan za taktičke korekcije u korist pozitivnog epiloga na kraju dvomeča.

Fudbaleri PSŽ-a nisu delovali dekoncentrisano ni kada je Dembele tri minuta kasnije loše šutirao iz dobre pozicije, naprotiv, svesni fizičke i brzinske supermacije nastavcili su da pritiskaju vezni red Barselone, dijagonalama šire igru i koriste do maksimuma defanzivnu neobaveznost Mesija, Grizmana i Dembelea.

Upravo je nakon jedne dijagonale, Kurzava iz prve proigrao Veratija, njegov solidan pas, tek oporavljeni Pike promašio je glavom, što je bio poklon za Mbapea koji je na „petoparcu“ okrenuo Lenglea i najavio veče koje su Parižani željno iščekivali poslednjih deset godina.

Impozantno su „sveci“ delovali u manevru: snagom, brzinom, igrom bez lopte sa puno ukrštanja vezali su u čvor vezne igrače Barselone koji su konstantno za korak kasnili na pasu, istrčavanju, postavljanju u poslednjoj liniji…

Florenci se kao desni bek u 65. minutu lukavo uvukao u poslednju liniju Barsine odbrane, odličan pas u dubinu iskoristio da počasti Mbapea, koji zicere prosto ne promašuje.

PSŽ je i posle rezultatskog preokreta nastavio da pritiska fizički nemoćne, neke i istrošene igrače poput Busketsa, Pikea i Lenglea i pet minuta kasnije, nakon odlično izvedenog prekida Paredesa, Ken je udarcem glavom matirao nemoćnog Ter Štegena, koji je, uprkos primljenim golovima, bio i među boljimpojedincima Barselone.

Mbapeov treći gol na meču, ukupno 111. u dresu Parižana (treći strelac u istoriji kluba) bio je samo kruna pokazne vežbe izvođenja tranzicije iz tri pasa za rutinski šah-mat.

Zbog novog soja korona virusa u Engleskoj, Lajpcig nije mogao da Liverpul ugosti u Nemačkoj, ali je zato u Budimpešti bio još bolji domaćin.

Iako su Englezi bili kvalitetniji, pitanje je da li bi se pobednički vratili u Liverpul da prvo Sabizer nije častio Salaha, a onda i Mukiele Manea za kapitalnih 0:2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari