Meč šestog kola Superlige Radnički - Proleter na ivici regularnosti 1Foto: Pixabay/StockSnap

U srpskom fudbalu je sve moguće, pa i da jedan tim napravi šest izmena. Upravo se ovo desilo na utakmici šestog kola Superlige Radnički Niš – Proleter (2:0) na kojem su gosti umesto dozvoljenih pet napravili šest izmena.

Utakmica na „Čairu“ bila je od starta na ivici incidenta. Sa klupe Proletera stizale su stalne uvrede upućene arbitrima, a do incidenta je došlo na kraju prvog poluvremena kada su se sukobili igrači oba tima. U opštoj tuči igrača sevale su i pesnice, ali glavni sudija Slavko Ostraćanin nije smatrao za shodno da podeli crvene kartone vinovnicima incidenta.

Da nesreća bude veća, u drugom poluvremenu je Ostraćanin sa pomoćnicima i četvrtim sudijom koji je čak i internacionalac, Danilom Grujićem, napravio grubu materijalnu povredu pravila.

Trener Proletera Branko Žigić je zatražio šestu izmenu, a glavni i četvrti sudija su to odobrili. Kako je moguće da na ovo nije reagovao ni delegat Vuk Blečić koji je mogao da sudijama skrene pažnju da se grubo krše pravila dozvoljavanjem više izmena nego što to pravila dozvoljavaju, verovatno ćemo saznati narednih dana. Trener Proletera se posle utakmice čak i izvinio zbog nedozvoljene izmene.

– Imamo pravo na pet izmena u tri različita vremenska intervala. Posle završetka sam saznao. Izvršili smo izmenu na poluvremenu, kada smo umesto mladog, borbenog Jankovića uveli Mitrovića.

U drugom poluvremenu smo u tri intervala zamenili pet igrača. Bavim se utakmicom koja je bila jako teška, desio se propust, ali mislim da četvrti sudija ima dosta uticaja na to, delegat utakmice isto mora da vodi računa o tome. Ne tražim krivca ni u njima, ni u mom stručnom štabu. Saznao sam to posle utakmice, znam da nemam pravo da napravim šest izmena. Ako sam nešto pogrešio izvinjavam se delegatu i četvrtom sudiji Grujiću, ali stvarno se ne bavim time – rekao je Žigić.

Ostaje da se vidi kako će nadležni organi FSS reagovati na ovu do sada neviđenu proceduralnu grešku. Radnički Niš se verovatno neće žaliti pošto je pobedio, ali nema dileme da je meč zbog grubog kršenja pravila neregularan i da bi možda čak trebalo da bude registrovan službenim rezultatom za klub sa „Čaira“ (3:0).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari