Meksikanke kao uvertira 1Foto: OSS (Arhiva)

Odbojkašice Srbije u drugu fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu u Japanu s pravom mogu da uđu s velikim samopouzdanjem.

Prvi meč Grupe E u drugoj fazi igraće protiv Meksika u dvorani „Nipon Gaiši“ u Nagoji, u ranim jutarnjim časovima po srednjeevropskom vremenu (3.40).

Srpkinje su u prvoj fazi redom rušile Dominikansku Republiku, Keniju, Brazil, Kazahstan i Portoriko. Svaki rival pobeđen je maksimalnim rezultatom (3:0). Zahvaljujući sjajnoj igri izabranica selektora Zorana Terzića ni jedan protivnik praktično nije ni uspeo da dođe u priliku da izbori pobedu u jednom setu. Jedina zabrinutost koju Terzić ima pred drugu fazu takmičenja odnosi se na to što više neće moći da računa na primača  Bojanu Milenković. Ona je na poslednjem meču prve faze protiv Portorika, tokom drugog seta, iskrenula nogu i zbog bola u levom kolenu nije bila u stanju da završi meč. Kasnije je lekar reprezentacije doktor Dejan Aleksandrić utvrdio da je u pitanju ozbiljna povreda prednjih ukrštenih ligamenata, te je obavestio Terzića da na Milenkovićevu više ne računa do kraja takmičenja. Srpsku odbojkašicu inače očekuje dug oporavak od nekoliko meseci, a naknadni pregledi pokazaće da li joj je neophodna i operacija.

Meksikanke kao prvi rival u drugoj fazi mogu da posluže selektoru Terziću za isprobavanje još nekih taktičkih varijanti uoči susreta sa najjačim reprezentacijama. Odbojkašice Meksika samo su Argentinu pobedile u prvom fazi (3:0), dok su sve ostale utakmice, protiv Kameruna, Holandije, Japana i Nemačke, glatko izgubile. Naredni rivali Nemačka i Japan biće teži zalogaj. Japanke ne spadaju u krug favorita, ali očekuje se da će ih bodriti cela hala (10.000), što bi srpskim devojkama moglo da stvori dodatni pritisak. Poslednja utakmica u ovoj fazi protiv Holandije (četvrtak) biće pravo merilo mogu li Srpkinje do medalje. Holanđanke su kao i naša selekcija ostvarile svih pet pobeda u prvoj fazi i verovatno će ovaj duel odlučivati ko će biti prvi u grupi.

Podsetimo, plasman u treću fazu takmičenja izboriće po tri najbolje selekcije iz svake grupe, ali je zbog prenošenja bodova neophodno, bez kalkulisanja, ostvariti što više pobeda. Treća runda Svetskog prvenstva igraće se u Nagoji.

Promena sistema bodovanja usred takmičenja?!

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) promenila je usred takmičenja način bodovanja za drugu fazu Svetskog prvenstva u Japanu. Iako je u drugu fazu prvobitno trebalo da se prenesu bodovi samo protiv selekcija koje su prošle u drugi krug, FIVB je četvrtak uveče odlučila da ipak prenesu svi osvojeni bodovi iz prve faze. Po Srbiju, srećom, ovo nije uticalo jer su naše odbojkašice ionako ostvarile sve pobede u prvoj fazi.

Raspored i tabela

Grupa E

  1. Srbija                5 5              0              15:0        15
  2. Holandija        5 5              0              15:3        14
  3. Japan               5 4              1              14:3        13
  4. Brazil                5 4 1              12:3        12
  5. Nemačka          5 3              2              10:6        9
  6. D. Republika   5 3              2              9:6          9
  7. Portoriko          5 2              3              6:9          6
  8. Meksiko            5 1              4              4:12        3

Srbija – Meksiko                nedelja, 3.40

Srbija – Nemačka              ponedeljak 3.40

Srbija – Japan     sreda, 12.20

Srbija – Holandija              četvrtak, 9.10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari