Memorijalna trka "Dragutin Tomašević" odložena za jesen 1Foto: Promo

Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“, šesnaesta ​ po redu, koja je u maju pomerena za jul, odložena je za 7. novembar, ​zbog aktuelne epidemije korona virusa.

Domaći i strani atletičari koji ​ žele da učestvuju u trci, prijave mogu da podnesu sve do 27. oktobra. ​

Novčane nagrade za seniore i seniorke za prvo mesto iznose 40.000, za ​ drugo 30.000, za treće 20.000 i za četvrto, peto i šesto 5.000 dinara. ​ Trka je ustanovljena u znak sećanja na našeg prvog olimpijca, ​Dragutina Tomašević (1890-1915), člana viteškog društva „Dušan silni“ ​i desetostrukog šampiona Kraljevine Srbije. On se 1912. godine ​takmičio u maratonu na Olimpijadi u Štokholmu gde je, u konkurenciji ​ od 62 takmičara, zauzeo 37. mesto. Pripremao se i za učešće na ​ narednim Olimpijskim igrama u Berlinu, ali je poginuo 1915. godine, u ​ 25. godini, kao narednik u Prvom svetskom ratu.

U znak poštovanja, ​Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je ​ postavljen njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Bistrici je ​napravljena spomen-soba sa njegovim ličnim stvarima. Memorijalna trka ​njemu u čast, koja se održava svakog maja, na stazi dugoj 10.073 ​metra, startuje u njegovoj rodnoj Bistrici, a završava se na Trgu Bate ​Bulića u centru Petrovca.​

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari