Mertens najstariji strelac Galatasaraja u evrokupovima: Prvo se primakao Šukuru, a onda ga "podmladio" 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Belgijski fudbalski golgeter Dris Mertens je otišao prošlog leta posle devet godina iz Napolija bez titule italijanskog prvaka (Napolitanci je osvojili u minuloj Seriji A), ali sa zvanjem najboljeg strelca u istoriji kluba (148 pogodaka).

Prešao je u Galatasaraj, s kojim je uzeo titulu u Turskoj, a sad ga predvodi ka Ligi šampiona, gde je poslednji put bio pre tri sezone.

Istanbulski klub je s obe noge u plej-ofu jer je u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija savladao Olimpiju u Ljubljani s 3:0.

Kad je Mertens udvostručio prednost u 49. minutu, postao je najstariji strelac kluba u evrokupovima sa 36 godina, tri meseca i dva dana.

Šest dana ranije je pobedonosnim golom protiv Žalgirisa u Istanbulu (1:0), odveo svoje dalje, budući da je u prvoj utakmici u Litvaniji bilo 2:2. Tada se primakao klupskoj legendi Turčinu Hakanu Šukuru, koji je zatresao mrežu s 36 godina, dva meseca i 28 dana u utakmici u takmičenju po grupama u Kupu UEFA 2007. protiv Panioniosa u Atini, kada je postavio konačan rezultat (3:0).

Proslavljeni rumunski Maradona s Karpata George Hadži dao je gol s 36 godina, jednim mesecom i dva dana. Bilo je to na meču s Milanom u Ligi šampiona u Istanbulu 2001 (2:0).

As iz Obale Slonovače Didije Drogba je bio strelac sa 35 godina, sedam meseci i 12 dana u utakmici Lige šampiona protiv Kopenhagena kod kuće 2013 (3:1).

Holandski napadač Rajan Babel je imao 34 godine, 11 meseci i šest dana kada je, takođe u Istanbulu, zatresao mrežu Marselja u Ligi Evrope pre dve godine (4:2). I dalje je u Turskoj, u klubu Ejup, prvoligašu iz istanbulskog regiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari